• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Sponzorstvo olimpijskih iger je dvorezen meč

Sponzorstvo olimpijskih iger je za nekatere blagovne znamke bolj učinkovito kot za druge, saj ni nujno, da jih potrošniki prepoznavajo za uradne sponzorje iger, temveč to napačno pripisujejo njihovim konkurentom. To je pokazala raziskava tržno-raziskovalne agencije YouGo, ki so jo izvedli pred olimpijskimi igrami, ki se danes začenjajo v ruskem Sočiju.

Foto: dreamstime

McDonald's (32 odstotkov), Coca-Cola (29 odstotkov) and Visa (26 odstotkov) so tri blagovne znamke, ki jih Američani v največji meri prepoznavajo kot uradne sponzorje olimpijskih iger, kaže raziskava družbe YouGov, v kateri je sodelovalo 1.118 anketirancev.

Blagovna znamka Pepsi se je v raziskavi prav tako dobro odrezala, čeprav nima nobene povezave z dogodkom – kar 22 odstotkov vprašanih jo je navedlo kot uradnega sponzorja. Tudi Nike je omenila dobra petina anketirancev, čeprav ni med uradnimi sponzorji, temveč je le partner ameriški olimpijski ekipi.

Sponzorja nista niti Red Bull (17 odstotkov) in Adidas (10 odstotkov), pa vseeno dosegata večjo ali enako prepoznavnost kot uradna sponzorja Procter & Gamble (10 odstotkov) in Samsung (9 odstotkov). Stopnja prepoznavnosti je sicer večja med tistimi vprašanimi, ki jih zimske olimpijske igre še posebej zanimajo. Tudi pri teh so prve tri najbolj prepoznavne blagovne znamke McDonald's (kot sponzorja ga prepoznava 39 odstotkov ljudi), Coca-Cola (37 odstotkov) in Visa (33 odstotkov). Približno 27 odstotkov prepoznava Nike kot uradnega sponzorja, enak delež športnih navdušencev pa napačno navaja Pepsi. Ti dve znamki potrošniki torej v skoraj enaki meri povezujejo z olimpijskimi igrami, čeprav druga nima nobene povezave z njimi.

V luči protestov proti ruskemu zakonu, ki prepoveduje, da bi bili ruski mladoletniki na karšen koli način izpostavljeni istospolni propagandi, so uradni sponzorji zimskih olimpijskih igerMcDonald's, Coca-Cola in Visa podali izjave v podporo istospolni skupnosti. Marketinški svetovalec Avi Dan je v reviji Forbes izrazil mnenje, da se morajo oglaševalci odzivati na pereče družbene teme: »Ugled sponzorjev Sočija je lahko v nasprotnem primeru hitro načet, saj se kontroverzne teme, ki so predmet debat v družbenih medijih, hitro razširijo tudi v uveljavljene množične medije.«

Raziskava YouGov je tudi pokazala, da 11 odstotkov Američanov ne bo spremljalo olimpijskih iger zaradi političnih dogodkov in/ali zakonodaje v Rusiji. Toda 67 odstotkov jih namerava igre vsaj malo spremljati, pri čemer so najbolj priljubljeni športi umetnostno drsanje (55 odstotkov), smučarski skoki (47 odstotkov) and hitrostno drsanje (41 odstotkov).