• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Trendi v letu 2014: od telepatske tehnologije do upora proti strojem

Tudi leto 2014 bo prežeto s tehnološkimi dosežki in njihovim vplivom na vsakodnevna življenja ljudi. Če vedno bolj dovršene tehnološke naprave, brez katerih si skorajda ne predstavljamo več niti najbolj osnovnih opravil, posegajo v vse pore družbe, pa se po drugi strani pojavlja vedno več ljudi, ki zavračajo s spletom in »stroji« nenehno povezano življenje. In tudi tu lahko blagovne znamke najdejo svojo priložnost, a le če bodo potrošnikom dale vedeti, da jim stojijo ob strani in podpirajo pri njihovi želji oddaljiti se od vseprisotnosti tehnologije. Tako bi lahko na kratko povzeli trende, ki so jih predstavniki agencije Studio Marketing JWT včeraj predstavili marketinški javnosti.

Blagovne znamke bodo potrošnikom morale pomagati pri varovanju njihove zasebnosti in anonimnosti. (Ilustracija: dreamstime)

Agencija Studio Marketing JWT Studio Marketing je včeraj predstavila deset svetovnih trendov za leto 2014, ki so jih izluščili na podlagi raziskave oddelka JWT Intelligence svetovne mreže agencij JWT, in pri tem opredelili priložnosti za blagovne znamke. Gre za naslednje trende, o katerih bomo bolj obširno poročali v naslednji številki revije Marketing magazin, ki izide konec februarja:

1. Telepatska tehnologija

»Če je bilo raziskovanje možganov nekoč »rezervirano« za medicinsko stroko, pa se ga zdaj v vedno večji meri poslužujejo v komercialne namene,« pravi Marija Skodlar, strateška načrtovalka v agenciji SM JWT. Zaradi vedno naprednejše tehnologije postajajo blagovne znamke vse bolj spretne pri razumevanju razmišljanja, razpoloženja in vedenja potrošnikov. Nevromarketing, raziskovanje možgan v marketinške namene, je tako že skoraj stalnica vodilnih svetovnih blagovnih znamk.

2. Konec anonimnosti

Futuristična vizija filma Posebno poročilo (Minority Report), v katerem Toma Cruisa v nakupovalnem središču prepoznajo oglaševalski plakati in ga pozdravijo po imenu, je danes realnost, pravi Skodlarjeva. S prihodom tehnologije izgubljamo zasebnost, zaradi česar smo tudi vedno bolj zaskrbljeni. Blagovne znamke se lahko odzovejo tako, da pomagajo potrošnikom ohraniti anonimnost in varujejo njihovo zasebnost.

3. Upor proti strojem

»Gre za odgovor na vseprisotnost tehnologije, ki se je začenjamo ogibati, se je bati in celo sovražiti,« pravi tekstopisec v SM JWT Jernej Vrečar. Večjo prednost bomo zato dali stvarem, ki vsebujejo človeški element, klicu tehnologije pa se bomo odzvali z zadržkom.

4. Ponosno nepopolni

Nepopolnost, čudaškost, hibe ali celo grdota postajajo privlačne lastnosti v svetu, ki je postal preveč popoln in umeten. Če je nekaj videti popolno (na primer sadje in zelenjava), imamo občutek, da je umetno, medtem ko nepopolnost predstavlja ročno narejeno in naravno. V oglasih nastopa vedno več »nepopolnih« ljudi, ljudi z ulice, antimanekenov, s katerimi se potrošniki lažje poistovetijo. Nepopolnost torej deluje bolj resnično in pristno,

5. Doba nepotrpežljivosti

Počasi delujoči računalniki in počasne internetne povezave so stvar preteklosti, pravi Alenka Mrše, direktorica projektov v SM JWT. Ker cenimo svoj čas, želimo vse narediti hitro in čim bolj učinkovito, s tem pa postajamo vedno bolj nepotrpežljivi. Blagovne znamke se tako soočajo z izzivom, kako hitro in uspešno zadovoljiti potrebe potrošnika, po drugi strani pa s tem, kako mu pomagati, da se umiri v hitrem načinu življenja.

6. Mobilni telefoni prinašajo številne priložnosti

Na razvijajočih se trgih mobilni telefoni spreminjajo življenja ljudi, saj pogosto predstavljajo edini način za dostop do interneta. Blagovne znamke morajo razumeti, da so primarni vzroki uporabe mobilnih telefonov v razvitem svetu drugačni od uporabnikov v nerazvitem svetu. Ljudje v nerazvitih delih sveta jih namreč uporabljajo za zadovoljitev osnovnih življenjskih potreb po zdravju, izobraževanju, finančni vključenosti, zaposlovanju, kmetijstvu in informiranosti.

7. Čuječnost

Potrošniki so razvili veliko željo po doživljanju vsega na bolj zavesten, prisoten, čuječ način. Blagovne znamke čuječnost že umeščajo v svoje komunikacijske načrte in koncepte ter jo spodbujajo. Lahko opogumijo potrošnike, da izdelke oziroma storitve kupujejo in uporabljajo na bolj zavesten, premišljen način.

8. Doživetja od znotraj

Zabava, zgodbe in izkušnje blagovnih znamk vedno pogosteje nagovarjajo več naših čutov hkrati in postajajo t. i. »doživetja od znotraj«. Znamke začenjajo postavljati stranko znotraj doživetja, v samo dogajanje, s čimer spodbujajo njihovo domišljijo in pridobijo njihovo pozornost.

9. Govorite vizualno

Slike so zamenjale besede in naš način komuniciranja s svetom. Prehajamo v dobo, ko raje izberemo »pokaži« namesto »povej«. Zaposleni v marketingu bodo morali obvladati govorico vizualnosti, ugotavljajo v JWT. Za učinkovito komunikacijo bo na primer ključnega pomena, da bodo znali smotrno uporabljati slike.

10. Igranje s tradicijo

Čeprav je videti, da tradicija, torej stari običajni, navade in rituali, izginjajo iz sodobnega, digitalnega sveta, pa je prav nasprotno.Tradicionalni rituali se namreč vračajo v naša življenja na kreativen in nekonvencionalen način. Med seboj se združujejo in povezujejo, nove tehnologije omogočajo integracijo tujih tradicij v lokalno okolje in življenje. Blagovne znamke imajo priložnost, da potrošnike popeljejo po novih poteh ali pa jim prinašajo najboljše iz preteklosti v prihodnost.