• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Objava video posnetkov na spletu je za vedno več ljudi nekaj povsem običajnega

Število odraslih Američanov, ki objavljajo video vsebine na spletu, se je v zadnjih štirih letih več kot podvojilo, kaže nova raziskava ameriškega raziskovalnega centra Pew, ki beleži tudi skromen porast odstotka odraslih, ki gledajo ali prenašajo video posnetke.

Foto: dreamstime

Raziskava centra Pew med 1.000 odraslimi uporabniki interneta v ZDA ugotavlja, da se je število uporabnikov, ki objavljajo video posnetke na spletu, s 14 odstotkov v letu 2009 povečalo na 31 odstotkov v letu 2013. Video posnetke na spletu gleda ali si jih prenaša 78 odstotkov spletnih uporabnikov, kar je za devet odstotnih točk več kot leta 2009. Priljubljenost spletnih portalov za deljenje video posnetkov, kot je YouTube, je spodbudila k njihovi uporabi kar 72 odstotkov vprašanih, medtem ko jih je leta 2006 uporabljalo le 33 odstotkov anketiranih.

»Od leta 2006 beležimo nenehno povečanje odstotka odraslih, ki gledajo spletne video vsebine, toda ta raziskava razkriva tudi največji porast odstotka odraslih, ki objavljajo video posnetke,« pravi Kristen Purcell iz raziskovalnega centra Pew. Po njenem mnenju je objavljanje video posnetkov že povsem običajno spletno vedenje, predvsem po zaslugi vedno večjega števila portalov za deljenje teh vsebin, družbenih medijev in razvoja mobilne tehnologije.

Bolj verjetno je, da bodo video posnetke na spletu objavljali mlajši odrasli, saj kar 41 odstotkov vprašanih, starih od 18 do 29 let, to počne, medtem ko to velja le za 18 odstotkov spletnih uporabnikov, starejših od 50 let. Podobno velja tudi za gledanje video posnetkov, saj na spletu te vsebine gleda 95 odstotkov vprašanih, starih med 18 in 29 let, in 87 odstotkov anketiranih, starih med 30 in 49 let. Kljub temu pa je tudi med uporabniki, starejšimi od 50 let, kar 58 odstotkov takšnih, ki gledajo spletne video posnetke.

Med tistimi, ki objavljajo posnetke na spletu, jih je 35 odstotkov izjavilo, da so to storili v želji, da bi njihovo vsebino videlo čim več ljudi, medtem ko jih je le 5 odstotkov zatrdilo, da jim je žal, da so v preteklosti objavili določen video posnetek.

Med najbolj gledanimi posnetki so komedije in izobraževalne video vsebine, a so glasbeni video spoti zabeležili največjo rast gledanosti po letu 2009, saj jih zdaj gleda že 50 odstotkov odraslih spletnih uporabnikov, medtem ko jih je pred štirimi leti to počelo le 32 odstotkov. Priljubljeni so tudi posnetki, ki prikazujejo, kako kaj narediti, ki jih gleda 56 odstotkov odraslih uporabnikov spleta.

 

Vir: Warc