• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ameriški oglaševalci se vedno bolj odločajo za hišne kreativne agencije

Lastniki blagovnih znamk se v vedno večji meri obračajo k hišnim oglaševalskim agencijam in proč od zunanjih partnerjev, ki bi zanje snovali kreativne strategije, kaže nova raziskava ameriškega Združenja nacionalnih oglaševalcev (ANA).

Ameriško Združenje nacionalnih oglaševalcev (ANA) je po petih letih ponovno izvedlo raziskavo o hišnih kreativnih oddelkih podjetij in pridobilo odgovore 203 oglaševalcev. Rezultati kažejo, da ima že 58 odstotkov anketiranih podjetij notranje agencije, medtem ko jih je leta 2008 imelo 42 odstotkov podjetij.

Bob Liodice, predsednik in direktor združenja ANA, je izrazil presenečenje ob takšni spremembi. »Gre za ogromen razkorak, saj 16 odstotnih točk razlike ni malo,« je povedal za revijo Advertising Age. Poleg tega je le 32 odstotkov vprašanih zatrdilo, da njihova podjetja nimajo hišne agencije, kar je precej manj, kot pred petimi leti, ko polovica podjetij ni imela svoje agencije, medtem kot je 4 odstotke anketiranih izjavilo, da hišne agencije sicer še nima, jo pa načrtuje.

Raziskava je ugotovila tudi, da več kot polovica podjetij storitve, za katere je prej skrbela zunanja agencija, prenaša na hišno agencijo, pri čemer 40 odstotkov vprašanih podjetij med temi storitvami navaja snovanje kreativnih strategij.

Kot pravi Bob Liodice, se oglaševalci sprašujejo o koristih in prednostih najemanja zunanjih partnerjev. »Podjetja ugotavljajo, da lahko neposredno posežejo po Facebooku ali Googlu in tako dobijo vpogled v svoje potrošnike. In včasih se obračajo neposredno nanje po nove ideje, inovacije in kreativne rešitve.«

Toda ne le, da vedno več posla pripada hišnim agencijam, te tudi hitro rastejo. Kot ugotavlja raziskava združenja ANA, je imelo 57 odstotkov takšnih agencij med 11 in 100 zaposlenih, leta 2008 pa je bilo agencij s tolikšnim številom zaposlenih 46 odstotkov. Poleg tega ima 43 odstotkov hišnih agencij globalni doseg. Bill Duggan, podpredsednik ANA, k temu dodaja, da se je razširil tudi nabor storitev hišnih agencij, ki opravljajo več strateških nalog ter storitev medijskega načrtovanja in zakupa, tudi v digitalnih medijih.

Glavna razloga za takšen premik k hišnim agencijam sta po mnenju združenja ANA zniževanje oglaševalskih proračunov in dejstvo, da morajo direktorji marketinga upravljati več komunikacijskih kanalov hkrati. Anketirana podjetja izpostavljajo tudi potrebo po hitrejšem ukrepanju in, kot pravi Duggan, so hišne agencije bližje blagovnim znamkam in internim odločitvenim skupinam, kar pomeni, da se lahko hitreje osebno pogovorijo, kot pa bi to opravili po telefonu ali preko elektronske pošte.

Bob Liodice ne pričakuje popolnega zatona zunanjih agencij, je pa po njegovem mnenju ta trend zanje zaskrbljujoč. »Ali so oglaševalci bolj naklonjeni temu, da se sami neposredno dogovarjajo z medijskimi družbami ali celo sami skrbijo za medijsko planiranje in zakup? Mislim, da je odgovor pritrdilen,« končuje Liodice.


Vir: Warc