• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Evropa zaostaja v mobilni tehnologiji

Evropa zaostaja za drugimi državami pri uvajanju mobilnih tehnologij naslednje generacije, kar vpliva tudi na blagovne znamke in oglaševalce, ki iščejo načine, kako priti do potrošnikov, ugotavlja nova raziskava združenja mobilne panoge GSMA.

Foto: dreamstime

Združenje GSMA v svojem poročilu Mobile Economy Europe 2013 ugotavlja, da je mobilni ekosistem v letu 2012 prispeval približno 2,1 odstotka k BDP-ju Evropske unije, toda v zadnjih letih so prihodki iz mobilne tehnologije upadli, in sicer s 162 milijard evrov v letu 2010 na 151 milijard evrov v letu 2012. 

Anne Bouverot, generalna direktorica združenja GSMA, pravi, da je bila Evropa dolga leta pionir na področju mobilnih tehnologij, zdaj pa zaostaja za drugimi regijami v uvajanju mobilnih širokopasovnih omrežij, še posebej 4G/LTE. Pri tem poziva evropske telekomunikacijske družbe, naj spodbujajo naložbe v mobilne širokopasovne povezave, omogočajo inovacije in pomagajo vzpostaviti zaupanje potrošnikov v mobilne storitve.

Po ugotovitvah poročila je konec leta 2012 tehnologijo četrte generacije LTE podpiralo le 0,3 odstotka vseh mobilnih naprav v Evropi, v ZDA 11 odstotkov, v Južni Koreji pa kar 28 odstotkov. Toda glede na to, da naj bi do leta 2020 število povezanih naprav v Evropi doseglo 6 milijard, poročilo navaja, da je »povezano bivanje« pomembno tržišče, ki bi lahko doseglo vrednost 234 milijard evrov in evropskemu BDP dodalo 6 odstotkov.

»Posvojitev mobilne tehnologije v panogah, kot so avtomobilska, trgovska, izobraževalna in zdravstvena, in javnih institucijah bo ustvarila priložnosti za nove poslovne modele in vire prihodkov, s tem pa spodbudilo rast, delovna mesta, inovacije in trajnostni razvoj,« je združenje GSMA zapisalo v svojem poročilu.

 

Vir: Warc