• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Spet bomo lahko plačevali z verzi

Tudi letos bomo na svetovni dan poezije, 21. marca, kavo ali čaj lahko plačevali z verzi. V letošnji sezoni bodo organizatorji pobudo »Plačaj z verzom« dopolnili tudi s pesniškim natečajem, najboljše verze pa objavili v prvi zbirki »instapoezije«.

Globalna pesniška pobuda »Plačaj z verzom« se je začela pred petimi leti, sprožili pa so jo v pražarni kave Julius Meinl. Želeli so napisati novo poglavje v svojem poslanstvu in izboljšati svet s pomočjo poezije. Akcijo so skozi leta nadgrajevali; letos je to natečaj »instapoezije«. Ta po besedah organizatorjev ponuja priložnost, da se tudi neznani, anonimni poeti predstavijo zunaj svoje digitalne intime in dobijo priznanje za ustvarjanje.

Poezija zori s časom

»Poezija je nekaj, kar zori v posamezniku. Če o svojih čustvih razmišljamo in se v pesnjenju urimo, je verze v kavarni veliko lažje preliti na papir. S pesniškim natečajem želimo ljudi spodbuditi, naj o svojih verzih – kot sporočilu, ki ga želijo predati drugim – razmislijo še pred svetovnim dnem poezije,« je o povodu za nadgradnjo akcije povedal Tomaž Milič, direktor podjetja Julius Meinl. V natečaju lahko do 16. marca 2020 sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram, in sicer z objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj2020.

Knjiga je le nosilec; najpomembnejša je vsebina

Akcijo »Plačaj z verzom« in »instanatečaj« podpira tudi pesnik in pisatelj Feri Lainšček,ki pravi, da je bolj kot nosilec sporočila pomembna vsebina. »Seveda imam rad knjige in se mi zdi vonj sveže potiskanega papirja še zmeraj opojen. Vem pa tudi, da so knjige le nosilci sporočila in da je tisto, kar zares šteje, v resnici njihova vsebina. Zato zlahka sprejemam tudi sodobnejše nosilce pisane besede, ki jih prinašajo čas in tehnološke pridobitve. Izšlo je že veliko mojih zvočnih in elektronskih knjig, nekatera dela pa so prvo objavo doživela celo na Facebooku in Instagramu. Ustvaril sem jih z enakim ustvarjalnim nemirom in navdihom, s kakršnim že od nekdaj pišem, zato se jih tudi enako veselim,« je povedal.

Kje boste 21. marca 2020 lahko plačali kavo z verzom, preverite tu.