• Facebook
  • Twitter
  • RSS

NUK2ZDAJ: Kreativnost, ki odseva v črkah

Danes ob 18. uri bodo v Plečnikovem hodniku v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) odprli razstavo NUK2ZDAJ, v okviru katere so predstavljene tipografske vizije študentov Naravoslovnotehniške fakultete. Pred časom so jih namreč povabili, naj oblikujejo lastne predloge pisav za NUK.

»Črke so tako vsakdanji in samoumeven del naše informacijske družbe, da pogosto pozabljamo, da ni vseeno, kakšne so. Oblika pisave dopolnjuje njeno vsebino – jo poudarja in krepi ali pa zamegli in trivializira. Izbira primerne tipografije je v dobi vseprisotnih zaslonovin sporočil pomembnejša kot kdaj koli prej. To še posebej velja za knjižnice – ustanove, katerih življenje, dejavnosti in identiteta so nerazdružljivo povezanis črkami, in ki so v spremenjeni informacijski krajini prisiljene na novo premislitiosvojemposlanstvu,« so zapisali v spremnem besedilu k razstavi.

V času, ko so pripravljaliprogramske vsebine za novo stavbo NUK2, so v sodelovanju z oddelkom za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje ljubljanske Naravoslovnotehniške fakultete v okviru predmeta ustvarjalna tipografija povabili 15 slovenskih in dve gostujoči študentki, da oblikujejo lastne predloge pisav za Narodno in univerzitetno knjižnico. Pod mentorstvom doc. dr. Naceta Pušnika je tako nastalo 17 izvirnih tipografij, v katerih so študenti ujeli svoje vizije ustanove, kjer se stoletja tradicije prepletajo z novimi informacijskimi trendi – kot tudi svoje lastne odgovore na vprašanje, kaj in kakšna naj bo sodobna knjižnica.

Razstava bo na ogled do 17. maja 2020.