• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Čez dve generaciji bomo zelo podobni Italijanom«

S Petro Rutar, predsednico Društva Ženske in vino Slovenija, smo poklepetali o njihovi vsakoletni dobrodelni degustaciji slovenskih vin s kulinariko Brike v mestu s prijateljicami in njenih opažanjih o izboljšanju kulture pitja vina v Sloveniji.

110 vin, 37 vinark, izbrana kulinarika iz restavracij Zemono, Debeluh, Resje, Da Majda (Italija), Vander Restaurant. 4. julija je na Gradu Fužine Društvo Ženske in vino organiziralo tradicionalno prireditev Brike v mestu s prijateljicami, ki je bil po besedah njihove predsednice Petre Rutar zabeležila največji obisk do zdaj. »Z medijsko podporo pred dogodkom smo zelo zadovoljne, prav tako z načinom, ki smo ga letos izbrale za promocijo. Veleplakati, radijska objava in pa vnaprej pripravljena vinska karta z vsemi vinarkami in vini so letos pripomogle k nekoliko večjemu obisku,« je za MM povedala Rutarjeva.

Vsesplošna razgledanost na področju vinske kulture se izboljšuje

V tem pogledu nas je tudi zanimalo, ali in kako po njenih opažanjih tovrstni dogodki (pozitivno) pripomorejo k kulturi pitja vina. Odgovori pritrdilno, predvsem pa spremembe opaža na področju vedenja o kulinariki in o vinih. »Seveda je potrebno ločiti zrno od pleveli, saj je dogodkov preveč. Vseeno pa vsekakor pripomorejo k prepoznavnosti in pomembnosti enogastronomije v življenju vsakega izmed nas. Računam pa, da bomo čez dve generaciji zelo podobni Italijanom, morda jih bomo celo prekašali v poznavanju in pripravi enogastronomije tako doma kot v restavracijah.

Ker pa tudi v regiji vedno več oblikovalskih pa tudi oglaševalskih nagrad prejemajo ustvarjalci vinskih embalaž, nas je zanimalo, kako pomemben »košček mozaika« se ji zdi embalaža. »Kot ženska, tista, ki ima zelo rada lepe stvari, zagotovo lahko trdim, da je embalaža drugi najpomembnejši faktor. Po vsebini, seveda. Sama sem namreč tudi pri profesorju Miru Klinetu (profesorju na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, op. p.) diplomirala na temo »Komunikacijski vidiki embalaže za vino«,« sklene sogovornica.