• Facebook
  • Twitter
  • RSS

MIT Solveathon prihaja v Slovenijo

17. junija 2019 bo v Grand Hotelu Union v Ljubljani potekal prvi MIT Solveathon. Gre za mednarodni projekt ameriške univerze Massachusetts Institute of Technology (MIT), ki nagovarja trg ter povezuje ideje in inovatorje z viri za reševanje globalnih izzivov. Solveathon bo potekal v sodelovanju s spletnim oglasnikom bolha.com, ki ga je MIT izbral kot partnerja pri odkrivanju idej s področja krožnega gospodarstva v Sloveniji.

Na dogodku, ki nagovarja trg ter povezuje ideje in inovatorje z viri za reševanje globalnih izzivov, vsako leto sodelujejo udeleženci iz več kot 110 držav. Tema prvega Solveathona v Sloveniji bo, kako ustvariti izdelke, ki jih lahko večkrat uporabimo, obnovimo in recikliramo,

Svoj pogled na krožno gospodarstvo v Sloveniji bodo predstavili Goran Novković, podjetnik in direktor Kluba slovenskih podjetnikov, prof. dr. Aleš Vahčič z Ekonomske fakultete v Ljubljani in Gorazd Prah, motivator in karierni strokovnjak.

Na drugem delu dogodka bodo udeleženci razvijali prijavljene ideje ter prototipe izdelkov oz. storitev, povezanih s krožnim gospodarstvom. V mentorski ekipi bodo Zala Strojin Božič, menedžerka prehoda v krožno gospodarstvo, Mojca Žganec Metelko, direktorica Zavoda KNOF so.p. in generalna sekretarka Združenja Socialna ekonomija Slovenije, Katja Zajko, direktorica podjetja RECOSI d.o.o., Barbara Jančič, oblikovalka in mentorica kreativnih idej v Centru ponovne uporabe Ljubljana, Vera Nunić, vodja oddelka za krepitev podjetništva v Tehnološkem parku Ljubljana, in Igor Kos, predstavnik Inštituta WCYCLE Maribor.

Solveathoni so prostor za oblikovanje in preoblikovanje idej, za vrednotenje in ponovno ocenjevanje modelov. Vsako idejo, ki je razvita v Solveathonu, predajo platformi Open Innovation. Najboljše rešitve za štiri trenutne globalne izzive prejmejo donacijo v višini 10.000 dolarjev, ki jo financira MIT Solve. Ekipe, t. i. »Solverje«, bo izbrala skupina medsektorskih sodnikov na zaključnem dogodku MIT Solve Challenge Finals, 22. septembra 2019 v New Yorku.