• Facebook
  • Twitter
  • RSS

MModerni seminar: Kako do manj odpadkov doma, na delovnem mestu in v podjetju

Plastika je del našega vsakdana. Kupujemo pakirane izdelke, jih uporabimo kratek čas in zavržemo. Odvoz smeti plačamo, a te v velikih količinah še vedno ostajajo. Največ smeti prinesemo domov z nakupovanjem živil. Smo del družbe, ki deluje po principu kupi – zavrzi, zato je hitra moda ena izmed največjih onesnaževalcev okolja. Mi smo tisti, ki imamo vpliv, da zmanjšamo količino zavrženih odpadkov. Na naslednjem MModernem seminarju vam bo pot kako do manj odpadkov predstavila dipl. komunikologinja Sabina Čarman, samostojna svetovalka za življenje z manj odpadki v gospodinjstvu in v podjetju.

Foto: Shutterstock

Namen delavnice je prikaz praktičnih primerov, kako zmanjšamo količino zavrženih odpadkov doma, v gospodinjstvu, kot je z nakupovanjem živil v razsutem stanju, izdelkov za osebno nego, oblačil in obutve, daril in drugih izdelkov. Sledi prikaz preprostih sprememb na delovnem mestu, ki jih lahko uvede vsak zaposleni. Prav tako lahko na okolje vplivajo podjetja, kar bo prikazano na praktičnih primerih opravljanja različnih poslovnih storitev.

Med seminarjem bodo udeleženci spoznali, kako organiziramo dogodke s čim manj odpadki ter kakšna poslovna darila so tista, ki so uporabna in trajnostna.

Program delavnice sestavljata tako teoretični kot tudi praktični del.

Bonus: Vrečka za nakupovanje sadja ali zelenjave za lažji začetek

Prijave: [email protected], tel: 01 43 45 640

Cena seminarja: 125,00 EUR + 22 % DDV = 152,50 EUR.  Za prijave do 5. aprila 2019 in za naročnike na revijo MM nudimo 25-odstotni popust.

Datum izobraževanja: 19. april 2019

Trajanje: 10:00-14:00

Lokacija: GZS, Ljubljana

Program:

10:00–10:30:

Spoznali boste koncept zero waste (brez odpadkov) in njegova načela, ki so osnova za zmanjšanje količine zavrženih odpadkov. Prvi koraki, ki jih lahko naredite že danes, da zmanjšate količino zavržene plastike in drugih materialov za enkratno uporabo.

10:30–12:00

V drugem delu boste spoznali kako do manj odpadkov v gospodinjstvu  pri nakupovanju živil, oblačil in obutve, izdelkov za osebno nego pri odraslih in otrocih in izdelkov za čiščenje. Spoznali boste kaj pomeni trajnostna moda in hitra moda ter pomen t.i. »second hand« izdelkov. S praktičnimi primeri  bo prikazan nakup na rinfuzo oz. v razsutem stanju ter kako na tak način prihranimo denar.

12:00–12:15

odmor

12:15–13:45

Na praktičnih primerih boste spoznali  kako vsak posameznik na delovnem mestu pripomore k zmanjšanju količine zavrženih odpadkov v pisarni in na poti. Spoznali boste kako lahko podjetja vplivajo na okolje, kar bo predstavljeno na praktičnih primerih poslovnih storitev računovodstva, oddajanju različnih nepremičnin, spletnih in fizičnih trgovin ter drugih poslovnih storitev.

Izvedeli boste kako organiziramo dogodke z manj odpadki, kaj vključimo v take dogodke in česa se izogibamo. Izvedeli boste kakšne materiale izberemo, da so morebitni nastali odpadki razgradljivi in ne mešanica različnih umetnih materialov, ki spadajo med mešane odpadke, s tem pa ne naredimo ničesar za okolje.

13:45–14:00

Za konec boste spoznali ideje za osebna in poslovna darila. Izvedeli boste kakšna darila so tista, ki predstavljalo doživetje, si jih ljudje zapomnijo, hkrati pa ne obremenjujejo okolja.

O predavateljici:

Sabina Čarman (dipl. komunikologinja)  je samostojna svetovalka za zmanjšanje količine zavrženih odpadkov v gospodinjstvu, na delovnem mestu in v podjetju. Na podlagi osebnih izkušenj v gospodinjstvu, s svojo štiri člansko družino, je ugotovila kako lahko z majhnimi koraki vsak posameznik ogromno pripomore k manjši količini zavrženih odpadkov, hkrati pa prihrani denar. Svoje izkušnje je uporabila tudi v delovnem okolju in svoje znanje nadgradila. Ukvarja se z oddajanjem različnih nepremičnin (pisarn, piknik prostora in vrtov), kjer je glede na potrebe posamezne storitve ugotovila kako zmanjšamo količino zavrženih odpadkov tudi v podjetju.

Ukvarja se z video produkcijo ter vrtnarjenjem, ki ju je združila v video vsebinah, te pa objavlja na spletu pod imenom Mami na vrtu. Projekt, kjer je prikazano življenje, da je življenje z manj odpadki mogoče tudi na ostalih področjih, kot je vrtnarjenje.

Odjava:

Odjava od izobraževanja/dogodka je možna zgolj v pisni obliki na naslov spletne pošte [email protected]čna odjava je možna do 3 dni pred izobraževanjem, v primeru kasnejše odjave ste dolžni poravnati 100% cene izobraževanja.