• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Muvit/6x60 bo ustvarjalce kratkih filmov tokrat združil na Krasu

Prizorišče letošnjega maratona ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60, že petega zapored, bo Sežana. Maraton je namreč vsako leto v drugem slovenskem mestu, tokrat bo to rojstni kraj Srečka Kosovela. Tekmovalci se bodo potegovali za priznanja strokovne žirije in denarne nagrade, prijave na maraton, ki bo med 13. in 15. avgustom, pa so že odprte.

Utrinek z lanskega maratona Muvit/6x60. (Foto: Urša Klajder)

Če je ustvarjalce kratkih filmov lani v Celju navdihovala svetovna popotnica Alma M. Karlin, jih bo letos pesnik in publicist Srečko Kosovel. Prizorišče maratona Muvit/6x60 bo namreč Kosovelov dom v Sežani. Prijavljene ekipe bodo tako kot v minulih letih bile bitko s časom in poskušale v 60 urah napisati, posneti in zmontirati film, ki ne sme biti krajši od 6 in daljši od 8 minut, sporočajo organizatorji.

Med letošnjimi programskimi novosti izpostavljajo, da bodo prijavljene ekipe dobile enake usmeritve. V preteklih letih je namreč vsaka ekipa pred uradnim začetkom maratona izžrebala ovojnico s tremi usmeritvami, ki jim je morala slediti pri ustvarjanju filma. »Menimo, da bo ogled filmov tako še bolj zanimiv, saj bomo zagotovo videli, kako široke so možnosti filmskega pripovedovanja, kljub enakim izhodiščem,« pravi Maja Šest, umetniška in programska vodja projekta Muvit/6x60

Člani strokovne žirije, ki bo med vsemi prijavljenimi kratkimi filmi izbirala tri zmagovalce, so letos igralec Gojmir Lešnjak Gojc, Luka Marčetič, režiser slovenske filmske uspešnice Pr’ Hostar, in Lev Predan Kowarski, ki se je kot direktor fotografije podpisal pod celovečerni igrani film Pot v raj.

Filmske ekipe se na maraton lahko prijavijo preko spletne strani https://www.muvit6x60.com.