• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Za etiko na spletu smo odgovorni vsi

Slovenska oglaševalska zbornica je z Društvom za marketing Slovenije organizirala okroglo mizo o etičnih izzivih oglaševanja na spletu. Ključno spoznanje je, da vzvodi in pravila regulacije obstajajo, le ponotranjiti in upoštevati jih je treba. Odgovorni pa smo vsi: mediji, oglaševalci, agencije in tudi bralci.

Na zadnji letošnji okrogli mizi »Dobro jutro, oglaševalci!«so razpravljaliMatjaž Butara, vodja ekipe za upravljanje naročnikov pri Grey Ljubljana,   Ines Markovčič, vodja marketinga in oglasnega trženja pri Mladini, Matej Praprotnik, pomočnik direktorja za strateška vprašanja na Radiu Slovenija, in Domen Savič, direktor zavoda Državljan D. Povezovala jo je Nataša Smirnov, direktorica naročnikov na Httpoolu. 

Pravila so na papirju, kaj pa v praksi?

»Ne delamo si utvar, ne bomo rešili sveta. Prav pa je, da osvetlimo problematiko, za katero rešitve zagotovo obstajajo,« je pogovor odprla Nataša Smirnov. Vsak izmed sogovornikov je prispeval svoj vidik k problematiki, ki se razvija skupaj s spletom in navsezadnje panogo. Če je bilo neko zadevo mogoče preprosto reševati pred enim letom, danes ni več tako. Težko ji je že slediti.

»Enaki standardi so na papirju, v praksi pa je veliko odvisno od urednikov. Veliko je govora o smernicah, ki niso zapisane. Zato je veliko tudi eksperimentiranja, potrebno pa je veliko zdrave presoje in pripravljenosti,« je svoje izkušnje povedal Praprotnik. Meni, da je daleč najbolj učinkovito »vzgajati« z zgledom.

»Vsak, ki ima stik z množicami, mora skrbeti za določeno raven etičnosti. Po mojem mnenju manjka predvsem spoštovanja. Seveda vsak kdaj »ustreli mimo«. Z novo tehnologijo so te možnosti manjše, saj lahko bolje nadzoruješ sporočanje končnemu uporabniku,« je pristavil Butara in dodal, da popolno ne bo nikoli. A stvari se premikajo v pravo smer. Pričakovati ustrezne in hitre ukrepe s strani države z vidika regulacije pa je po njegovem mnenju iluzorno.

Veliko lahko storijo sami oglaševalci

»Imate lahko še tako sposobno osebo v odnosih z javnostmi. Toda vse se konča pri plasiranju vsebin v medije, s katerimi naslavljaš bralce,« je pogovor o nativnem oglaševanju začela Markovčičeva. Poudarja, da so v nativnem oglaševanju potrebna jasna merila transparentnosti, ki se morajo predvsem upoštevati. Savič je pri tem opozoril na odmeven primer oglaševalca P&G, ki je umaknil oglaševanje z YouTuba in opozoril na veliko vlogo oglaševalcev. Googlu je rekel »ne« in s tem razpravo za razvoj novih rešitev.

Kako torej označiti plačano objavo?

»Današnji »ekosistem« uporabniku dovoljuje, da sam ustvarja vsebino in jo sam ponudi občinstvu. To je eden večjih izzivov,« je  temo o vplivnežih načel Butara. Tudi tu so sogovorniki poudarili pomen transparentnosti in predvsem jasnosti, ali gre za plačane objave. Savič je dodal, da je na področju vplivnostnega marketinga sicer precej tako imenovanih sivih con. Po eni strani nekatere blagovne znamke z vplivneži sodelujejo s pogodbami, spet druge jim »le« pošiljajo izdelke. Kako torej deklarirati plačano objavo? Kaj so merila? Vsi navzoči so se strinjali, da brezplačnih objav s tega vidika ni in morajo biti jasno označene. »Brezplačnih objav ni, tudi če dobiš zastonj izdelek. Mislim, da ne bo noben vplivnež izgubil sledilcev, če bo označil plačano objavo,« je sklenila Markovčičeva. Če boste (kot vplivneži) pri tem še avtentični, pa sploh ne.