• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Valentinovo v objemu četrte industrijske revolucije

Če je prvo industrijsko revolucijo zaznamoval prehod na množično proizvodnjo, bo oziroma je za četrto značilna digitalizacija procesov. Svoja mnenja o izzivih, priložnostih in spremembah, ki se že dogajajo, so delili udeleženci okrogle mize na predstavitvi slovenskega prevoda knjige Klausa Schwaba »Četrta industrijska revolucija«, ki jo je izdalo podjetje FrodX.

Po predstavitvah podjetij Elaphe, Trapview in Blub Blub, slovenskih predstavnikov tehnologij četrte industrijske revolucije, je sledila okrogla miza z Robertom Trnovcem, generalnim direktorjem podjetja Microsoft Slovenija, Tilnom Travnikom, soustanoviteljem in partnerjem v razvojnem podjetju D-Labs, in Maticem Vošnjakom, ustanoviteljem in direktorjem agencije za iskanje kadrov Competo, ki jo je moderiral direktor Časnika Finance Peter Frankl.

Robert Trnovec je kot eno izmed ključnih konkurenčnih prednosti nove dobe omenil prilagajanje platformam, kot sta Amazon in Facebook, kar je povzel z izrazom platformizacija. Po njegovem mnenju tržno gospodarstvo, ki ga poznamo danes, ni nujno tudi tržno gospodarstvo, kot ga piše četrta industrijska revolucija. V spodnjem posnetku si lahko pogledate, kaj je za MM povedal o razvoju tehnologije in spreminjanju dojemanja človeka kot naravnega koncepta.

Tilen Travnik je poudaril pomen sposobnosti oblikovanja izkušnje za uporabnika, ki bo v prihodnosti po njegovem mnenju pridobila še večjo veljavo, kot jo že ima. Za odgovore na vprašanje, ali bodo stroji ljudem odvzeli delovna mesta, pa si boste morali ogledati spodnji videoposnetek.

Matic Vošnjak je izpostavil pomen nabiranja novega znanja zaposlenih oziroma vseh na trgu dela. Na ta način bodo ljudje svojemu delu dodajali vrednost in spremembe pričakali bolje pripravljeni, sam prehod pa bo posledično lažji.