• Facebook
  • Twitter
  • RSS

V BTC City Ljubljana odprto novo startupovsko središče ABC HUB

V petek, 11. septembra, je svoja vrata odprlo novo središče za mlade podjetnike ABC HUB, ki se razprostira na več kot 2.000 kvadratnih metrih spodnje etaže Emporiuma v ljubljanskem BTC Cityju. Odprtje središča, ki mladim inovatorjem omogoča preboj naprednih poslovnih idej doma in v mednarodnem prostoru, je pospremila podelitev nacionalnih nagrad Central European Startup Awards (CESA) slovenskim zmagovalcem startupovskega sveta.

Foto: Studio Bomba

Kot so sporočili iz družbe BTC, ABC HUB prinaša startupom in mladim podjetjemvse, kar potrebujejo za uspešen razvoj: povezavo z znanjem, mednarodno mentorsko in investitorsko mrežo pospeševalnika ABC, fleksibilne in fiksne co-working prostore, štiri velike sejne sobe za sestanke, dva tiha kotička in predavalnici ter prostora za druženje in zabavo

Z inovativnimi vsebinami in zgoščenim inovativnim okoljem na enem mestu, v BTC Cityju, Slovenija postaja eden izmed glavnih razvojnih centrov v širši regiji. »Po hitrem mednarodnem preboju ABC pospeševalnika, ki je uvrščen med 60 najboljših pospeševalnikov na svetu in je najmočnejši v JV Evropi, je družba BTC na pobudo ABC pospeševalnika ustanovila ABC HUB – prostor naprednih idej, ki navdihuje, spodbuja sodelovanje in motivira mlada podjetja za podjetniške presežke. Je razvojni projekt, s katerim se BTC City Ljubljana razvija v inovativno mesto. Hkrati pomeni nadaljevanje zgodbe, začrtane že z ABC pospeševalnikom, o izgradnji naprednega poslovnega okolja v Sloveniji ter razvoja celovitega ekosistema, ki bo zanimiv za mednarodne investitorje,« je razsežnosti ABC HUBa pojasnil Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC.

Z mladimi talenti se ustvarja nova vrednost

Na otvoritvi sta kot slavnostna govorca nastopila tudi ministrica za izobraževanje znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je med drugim dejala, da »država z velikim veseljem podpira vse projekte, ki spodbujajo potenciale in dajejo krila talentom za ustvarjanje nove vrednosti, in zunanji minister Karl Erjavec, ki posebno dimenzijo projekta ABC HUB vidi v njegovi mednarodni razsežnosti, saj bo s svojimi dejavnostmi mladim podjetnikom odprl vrata v mednarodno poslovno okolje. Ljubljanski župan Zoran Janković pa je izpostavil pozitiven vplivinfrastrukture, ki inovativnim mladim podjetjem omogoča razcvet in posledično prispeva tudi k uvrščanju Ljubljane med najbolj napredna in razvojno naravnana mesta tako v regiji kot v svetu.

Kot je povedal Dejan Roljič, direktor pospeševalnika ABC, ki je bil ustanovljen marca letos, je njegov namenpostati eden izmed vplivnih in močnih akterjev pri ustanavljanju in razvoju inovativnih startupov in mladih podjetij v Sloveniji: »Ta predstavlja priložnost za številne mlade izobražene ljudi v Sloveniji, da domačemu okolju prispevajo določeno poslovno svežino in dinamiko. Hkrati imajo ob izjemni mentorski mreži možnosti za mednarodni poslovni preboj.«

GoOpti je startup leta

Slovesnost ob otvoritvi novih prostorov modernega središča ABC HUB je popestrila še podelitev nacionalnih nagrad za najboljše startupe v Srednji Evropi (Central European Startup Awards, CESA), ki je prvič potekala tudi v Sloveniji. Nagrado za najboljšo aplikacijo v oblaku je dobil Smart Futuristic, nagrado za najboljšo finančno aplikacijo Conda SI!, najboljši investitor je Jure Mikuž (RSG Capital), najboljšo uporabniško izkušnjo nudi CubeSensors, najvplivnejša ženska v startupovsem svetu je Anuška Cerovšek Beltram, startup leta pa je GoOpti.

Foto: Studio Bomba