• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Eden od največjih strokovnjakov s področja e-trgovine kmalu v Ljubljani

Nekdanji podpredsednik največjega spletnega trgovca na svetu, Alibabe, Porter Erisman bo v Ljubljani predaval o razvoju spletne trgovine, razlogih za uspeh Alibabe ter predstavil trende za prihodnost na tem področju.

Porter Erisman, nekdanji podpredsednik Alibabe.

Kitajska spletna trgovina Alibaba je v petnajstih letih delovanja postala največja e-trgovina na svetu, večja od Amazona in eBaya skupaj. Kako je nastala, se razvijala in rasla ter kako svoj model e-trgovine širi po vsem svetu, boste lahko iz prve roke izvedeli na marketinškem dogodku leta 16. oktobra 2015 v Ljubljani. O svojih izkušnjah bo namreč pripovedoval Američan Porter Erisman, nekdanji podpredsednik Alibabe, avtor knjige Svet Alibabe ter avtor, režiser in producent dokumentarnega filma Krokodil iz Jangceja: zgodba o Alibabi.

Raje krokodil v reki kot morski pes v oceanu

»eBay je že morda morski pes v oceanu, a jaz sem krokodil v reki Jangce. Če se bojujemo v oceanu, bomo izgubili; če pa se borimo v reki, bomo zmagali,« so bile skorajda preroške besede ustanovitelja skupine Alibaba Jacka Maja, ki ga ima marsikdo za kitajskega Steva Jobsa. Njegov model e-trgovine se je iz Kitajske razširil po vsem svetu, najbolj pa v Aziji in Afriki.

Porter Erisman je na Kitajsko prvič prišel leta 1994, po letu dni študija kitajščine, in je bil nekaj časa celo voditelj oddaje China Through Foreigners' Eyes na kitajski javni televiziji China Central Television. Po triletnem študiju MBA v ZDA se je vrnil na Kitajsko, kjer je bil v pekinški oglaševalski agenciji Ogilvy & Mather odgovoren za spletni marketing, področje, ki se je takrat na Kitajskem strmo vzpenjalo. Leta 2000 se je pridružil Alibabi, ravno v času, ko se je takratni spletni start-up selil iz že pretesnega pisarne. Do leta 2008 je deloval kot podpredsednik Alibabe.com in skupine Alibaba, pri čemer je bil odgovoren za mednarodne spletne aktivnosti podjetja, mednarodni marketing in korporativno komuniciranje. Porter, ki trenutno živi v Šanghaju, je zdaj svetovalec številnih podjetij v Indiji, Nigeriji, Mehiki in Vietnamu.

Alibaba kot znanilka nove dobe globalnega poslovanja

Maja letos je izšla njegova knjiga Svet Alibabe: kako izjemno kitajsko podjetje spreminja obraz globalnega poslovanja, v kateri opisuje, kako je Jack Ma Alibabo iz negotovega start-upa popeljal do prevladujočega spletnega trgovca na svetu. V knjigi se Erisman posveti tudi dotcom mehurčku, soočanju Alibabe z eBayem in Googlom, pogajanjem z nepredvidljivo kitajsko vlado in vlogi Alibabe kot znanilki nove poslovanje krajine, ki se raje osredotoča na Vzhod kot na Zahod in raje na razvijajoče se trge kot na razvite.

Erisman je tudi avtor, režiser in producent dokumentarnega filma Krokodil iz Jangceja: zgodba o Alibabi. Film je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim za najboljši dokumentarni film na filmskem festivalu v San Franciscu.

Porter Erisman bo na triurnem seminarju, ki bo 16. oktobra v Ljubljani, udeležencem zaupal vse o nastanku, razvoju in rasti Alibabe, njenem poslovnem modelu in širitvi na druge trge. Ogledali si bodo tudi dokumentarni film Krokodil iz Jangceja.

Več informacij o dogodku in prijavah nanj najdete na tej povezavi.