• Facebook
  • Twitter
  • RSS

V Ljubljano prihaja profesorica zgodovine in teorije oblikovanja Alison J. Clarke

V Kreativnem centru Poligon v Ljubljani bo v četrtek, 12. junija, ob 19. uri nastopila britanska strokovnjakinja za oblikovanje in direktorica Papanekove fundacije na Dunaju Alison J. Clarke. Na brezplačnem javnem predavanju bo v kontekstu oblikovalskega aktivizma šestdesetih let dvajsetega stoletja razpravljala o zgodovinskem izvoru oblikovalske antropologije.

Britanska strokovnjakinja za oblikovanje Alison J. Clarke.

Predavanje Clarkove z naslovom Global Tools: antropologija oblikovanja in vznik družbenega oblikovanja poteka pod okriljem Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) in njenega projekta ALUO Design Talks – Oblikovanje govori ali oblikovalski pogovori.Clarkova se bo v svojem predavanju naslonila na dve temi, in sicer študentske proteste in okupacijo 14. milanskega trienala oblikovanja leta 1968 ter italijansko radikalno oblikovalsko pobudo z naslovom »Global Tools« iz leta 1973.

Alison J. Clark je profesorica zgodovine in teorije oblikovanja na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju in direktorica tamkajšnje Papanekove fundacije. Pri svojem delu se osredotoča na raziskave zgodovine in etnografije političnih in družbenih razmerij v oblikovanju in materialni kulturi. Je avtorica knjig Tupperware: The Promise of Plastic in 1950s America in Design Anthropology: Object Culture in the 21st Century. Clarkova je kot oblikovalska strokovnjakinja nastopala tudi v BBC-jevi televizijski seriji Home (BBC 2) in The Genius of Design (BBC 2). Je soustanoviteljica in izvršna urednica revije Home Cultures: Architecture, Design and Domestic Space. Redno predava na mednarodnih konferencah in je avtorica številnih besedil tako s področja zgodovine oblikovanja kot antropologije.