• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Razstava Društva oblikovalcev Slovenije v Cankarjevem domu

V torek, 7. januarja 2014, bo v prvem preddverju Cankarjevega doma otvoritev razstave Društva oblikovalcev Slovenije (DOS). Do 2. februarja 2014 bo na ogled petdeset del 25 oblikovalcev, članov DOS, ki se bodo predstavili v luči vsestranskih sprememb in trajnostnega razvoja.

Kot so sporočili iz Društva oblikovalcev Slovenije, bo razstava prikazala poglede slovenskih oblikovalcev na trenutno stanje v družbi in podala razmišljanja in morebitne rešitve za prihodnost. »Dela za razstavo so izbrale tri različne strokovne žirije in tako poskušale na slikovit način prikazati razvoj slovenskega oblikovanja v prihodnosti,« pravijo v DOS.

Po besedah Jurija Dobrile, predsednika DOS, se oblikovalecvedno pogosteje podaja na pot kot sam svoj gospodar, producent, izdelovalec svojih predmetov, tržnik. »Tako seveda lahko nekateri morda solidno zadovoljujejo svoje lastne eksistenčne potrebe, njihova dela morda lahko celo koristijo malo širši skupnosti, a nikakor ne zmorejo resničnega globalnega preboja, ki bi državi pomagal na poti iz krize in prispeval k boljši prepoznavnosti celote ali posameznih segmentov. Zato oblikovanje že vrsto let pričakuje boljše, trdnejše in učinkovitejše povezave z državo in njenimi vrhovi odločanja – v politiki in gospodarstvu,« meni Dobrila.

Kot pravi, DOS z razstavo povezuje gospodarstvo in kulturo, združuje najstarejše in najmlajše ustvarjalce, skupaj postavlja dela različnih avtorjev in dela različnih obdobij, »vsem v razmislek kot le eno skupno vsebino, ki bo morda malo bolj pozornemu obiskovalcu že narahlo odgrnila tančico naše resnične podobe in njene širše prepoznavnosti.«