• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ali probiotični jogurt pomaga k višji umetni inteligenci?

AI, artificial intelligence, ali umetna inteligenca po naše in njena aplikativna uporaba v trženjskih raziskavah, marketingu ali pa v medicini oziroma na katerem koli področju se razlaga na malodane toliko načinov, kolikor poznavalcev o tem piše ali govori. Stari kitajski pregovor pravi, da je najboljši čas za zasaditi drevo 'pred sto leti'. Drugi najboljši čas pa je danes.

'Mami, mami, anketarka je, zelo hitro govori, mi je ponovila, da sem jo razumela, sprašuje, če je doma kdo od staršev, raje bi atija, ampak sem povedala, da je na službeni poti, ti pa si slučajno danes zvečer doma, pa je rekla, da lahko.'Tako nekako mi je hči pridrsala v roke telefonsko slušalko fiksnega telefona pred verjetno več kot desetimi leti.

Res ne vem, ali me je vprašala, če delam v marketingu ali raziskavah ali ne, morda me celo je, ampak iz radovednosti, kaj počne konkurenca, sva se nekako prebili do prvih raziskovalnih vprašanj. Kateri probiotiki mi pridejo na misel, nobeni. Katere probiotike poznam, nobenih. Ali lahko naštejem pozitivne lastnosti probiotikov, ne morem. Katere probiotične jogurte kupujem, nobenih. Samo še malo potrpite, gospa, saj greva hitro skozi. S to anketarkino ugotovitvijo sem se strinjala, vendar mi ni dalo, da je ne prekinem in povem, da mi je res nerodno, ker očitno premalo spremljam reklame in preredko hodim v trgovine, sem premalo razgledana, ampak jaz res ne vem, kaj so probiotiki!? Nič, nič, ni problema, me je potolažila, vseeno vam bom naštela nekaj jogurtov, pa mi povejte,alikaterega kupujete, nato pa mi boste zaupali še, katerega probiotičnega jeste vi osebno.

Sva že končali ta del, zdaj pa me zanima, aliimate doma internet in kateri priključek imate. Ja, internet imamo, to vem, ampak priključek, to pa ne vem, samo vem, da dela počasi. Kdo pa je vaš ponudnik, nisem prepričana, je možno, da kar Telekom. Kakšno hitrost paketa pa imate, to pa res ne vem, če me pokličete jutri, lahko vprašam moža. Samo še nekaj vprašanj na temo telekomunikacij, koliko časa na dan telefonirate, imate tudi mobilni telefon, katerega, razmišljate o menjavi, in tako naprej.  Pa sva zaključili še ta del, gospa.

Zdaj pa še o trgovinah z živili. Ali ste vi oseba v gospodinjstvu, ki redno ali občasno kupuje živila, ne nisem. No, potem sva pa zelo skrajšali najino anketo.

Samo še o stanju v naši družbi imava nekaj vprašanj. Katero stranko bi volili, če bi bile naslednjo nedeljo volitve?Veste kaj, politika me sploh ne zanima, vsi so isti, saj se strinjate z mano, kajne. Prav, strinjam se, ampak vseeno mi povejte, koga bi volili, pa mi je naštela vse stranke. Nobene izmed teh, sem ji vsiljevala odgovor, nazadnje pa sva se pogodili, da lahko to vpiše med 'ne vem'.

Že res, da se je tale moja vloga anketirane osebe prikrito, vendar razburljivo dogajala pred več kot desetimi leti, medtem smo naredili stoletni korak naprej v razvoju tehnologij in metod, a pameten človek v realnem življenju bo še nekaj časa ključen element v tržnih raziskavah in marketingu. Pameten raziskovalec, pameten respondent in pameten naročnik ali bolj pravilno, v obratnem vrstnem redu.

Zato, ne se hecat fantje, preden bomo v raziskavah lahko uporabljali AI v večjem razmahu ali sploh, bomo še nekaj časa s pridom in z vsemi koristmi uporabljali tudi klasične metode. Samo želim si lahko, da se skrpucala kot opisano dandanes ne dogajajo več. Enako ali še bolj škodljivo bi bilo zavajanje naročnikov z zvenečimi 'buzzwordi'iz nevroznanosti ali umetne inteligence. Ključna razlika med algoritmi in AI je v tem, da iz malo informacij naredi več in boljše, ima zmožnost učenja in reševanja problemov. Ne kot algoritmi, ki rešujejo isti problem vedno znova.

Namerno uporabljam pridevnik pameten, ker je vse okoli nas, kar se novega poraja, že pametno;pametni telefon, pametno mesto, pametni avto, pametna steklenička, pametna straniščna školjka;v nedogled bi lahko naštevali, človeško bitje pa se tako posredno, kot lateralna škoda, reducira na ravennajvišje razvitega sesalca (na našem planetu). Realno življenje pa je tisto, pred,vmes in potem, ko zapustimo splet (ali se mu nekateri že spretno izogibajo).

Osnove umetne inteligence, za katero britanski astronom Rees pravi, da bo že v kratkem bolj prekašala človeško, kot mi prekašamo inteligenco plesni, uporabljajo v chatbotih, ki odgovarjajo na uporabnikova vprašanja, se od njih učijo in lahko izluščijo bolj poglobljene informacije o uporabnikovem obnašanju. Zdaj so zametki za merjenje multimedijske izpostavljenosti z umetno socialno inteligenco že v Sloveniji. Drevo smo posadili pred štirimi leti.

Morda preseneča podatek, da se samo osem odstotkov slovenske populacije, enako švedske, podobno poljske in britanske, v naslednjih desetih letih boji izgube službe zaradi AI in avtomatizacije. Na Kitajskem se tresejo več kot štirje od desetih (Vir: WIN, Mediana).Ali so morda pojedli preveč probiotičnega jogurta?

Kolumna je bila prvotno objavljena v majski, 455. številki Marketing magazina. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na i[email protected]