• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako biti star 40?

Oblačna aprilska nedelja je in danes sem star 40 let. Ob 7.15 se je v posteljo priplazila hčerka, se privila k meni in mi voščila z najlepšim nasmehom na svetu. Nato se je predramila še žena, me kušnila in utrujeno od serije predstav sva jo s Sofio pustila, da še malo zadrema. Na hodniku je telefon že žvenketal s prvimi voščili in kmalu so se začeli vrstiti klici z dobrimi željami

Prijetno utrujen od pravkar zaključenega slovenskega oglaševalskega festivala, kjer sem vodil žirijo za tekmovanje mladih kreativcev, prevzel odličje za enega od svojih najljubših televizijskih oglasov in v hotelski sobi dokončal svojo prvo knjigo, začaran zrem v krasen travniški šopek na mizi, pod katerim počiva Sofiino voščilo. Ganjen sem in srečen. Ne ravno slab izkupiček za štiridesetletnika. 

Vse imamo na dlani

Ko za prešteti svoja leta potrebuješ za osem rok prstov, pa svojo srečo prešteješ le na prste ene. Zdravi otroci, zdrava družina, zdravi odnosi in zdrave finance so vse, kar potrebujemo. In če lahko v tej prispodobi preostali peti prst uporabimo za to, da nam predstavlja tisto, kar nas dela edinstvene, potem je naša sreča popolna.

Palec

S palcem navzgor danes všečkamo, včasih smo pa tako »štopali«. Zato naj nam ta prst še vedno služi kot simbol brezskrbnega podajanja na življenjske avanture. Ko v življenje iztegnemo roko in na njej še palec, ni pomembno ali všečkajoč ali štopajoč, naj to k nam prikliče dobre ljudi – spoštljive, ljubeče in razumevajoče, ki nam bodo pomagali prispeti do naših ciljev.

Kazalec

»Kazanje na druge« nikoli ne prinese nič dobrega. Uperjanje kazalca v skazitelje naše sreče je zgolj še ena vaja obtoževanja, ki nas naredi le mojstre v zagrenjenosti. Zato kazalec rajši uporabljajte za usmerjanje. Premikanje k svojemu poslanstvu in vsakodnevnim ciljem biti boljši človek, je najbolj izpolnjujoče početje v življenju. Oslinjen vrh kazalca, ki ga uperite v nebo, vam bo tudi vsakič zaupal, kam piha veter in vedeli boste, kako razpeti svoja jadra.

Sredinec

Iztegnjen sredinec velja za surovo kretnjo. Čeprav je v življenju kretenov, ki si takšno kretnjo zaslužijo, veliko, pa jim vseeno ne dovolite, da vas potegnejo v vrtinec pretiranega ukvarjanja z njimi. Preveč je takšnih, ki jih, ko koga uspejo vreči s tira, to le še krepi in hrani. Kot veliko manj žaljiva in agresivna gesta je pa le v mislih iztegnjeni sredinec lahko izjemno praktična strategija za varčevanje s svojo dragoceno energijo. Svoj sredinec lahko v mislih pokažete svojim slabim navadam, vzorcem in tudi posameznikom, ki se bodo vedno po malem vračali v pričakovanju, da se jim boste podredili. S tem, da začnete drugim na spoštljiv način postavljati meje, pa je najbolj benigna, a hkrati tudi najučinkovitejša uporaba iztegnjenega sredinca.

Prstanec

Četrti prst na roki je rezerviran za to, da ponazarja našo zvestobo. »Gospodar prstanca« boste postali s sledenjem svojim pravim vrednotam. Ko sta srce in duša preroka, in sta razum in ego apostola, potem smo na pravi poti k zadovoljstvu in sreči. Sreča pa niso reči – okrog teh se sreča redči. Sreča so odločitve na podlagi svojih vrednot in zvestoba dobremu odnosu s sabo in svetom.

Mezinec

Kot najmanjši od prstov naj predstavlja majhne stvari. Te naredijo življenje veliko. Dejstvo je, da več kot imamo let, manj potrebujemo. To pa naj ne pomeni, da se moramo dobrim stvarem odpovedovati, ampak da se moramo naučiti nepotrebno izpuščati. Minimalizem v veliki meri pride po naravni poti in nas zasluženo razsužnji naše ujetosti v odvečnih stvareh. Kot tudi v ujetosti v odvečnih odnosih. 

Roka vas naredi preroka

Otroštvo je čas za čarovnijo. Mladost je čas za energijo. Dvajseta so čas za izoblikovanje, trideseta za dokazovanje. Štirideseta so čas za preobrazbo. Zato, da bosta od tu naprej ponovno čarovnija in energija. Če k temu dodam še ljubezen, razumevanje in ustvarjanje, lahko – kako prikladno – vse preštejem na prste ene roke.

Kolumna je bila prvotno objavljena v majski, 455. številki Marketing magazina. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na i[email protected]