• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako ne biti trapast?

»Znucana« šala o tem ima za pripomniti, da je biti trapast danes sila težko, ker da je konkurenca prevelika. Trg kretenizma je očitno res prenasičen, obnašanje nas ljudi je, roko na srce, vse manj razsodno. In če mislite, da bom prst uperil v očiten repertoar zimzelenih kretenizmov, kjer zelo visoko kotirajo vožnja pod vplivom alkohola, maltretiranje otrok in – kolebam med metanjem petard in vlaganjem vseh življenjskih prihrankov v bitcoine – se motite. Vsak izmed nas je namreč kdaj bukselj.

Kdor ni trapast, naj prvi vrže kamen

Če mislite, da ste tista svetla izjema, ki lahko prva vrže kamen, se zagotovo motite. Tudi vi ste v življenju stoodstotno že naredili kaj kretenskega. Ne nujno stoodstotno kretenskega, kot so prej našteti neposredno ogrožajoči primeri, zagotovo pa že kaj, na kar niste najbolj ponosni. Če se iz takšnih napak lahko kaj naučimo in gremo naprej, si lahko pol oprostimo, četudi nam drugi še vedno ne. Le če se zataknemo v preteklosti in s svojo glavo ždimo samo še tam, smo še vedno neumni. Naj je bil kretenizem vaš ali od koga drugega, naj ste koga prizadeli in razočarali, ali je ta razočaral ali prizadel vas, je živeti v preteklosti kot s sidrom okrog vratu tekmovati v sprintu in računati na zmago. Če delaš napake, se pač učiš. Če se učiš, pač delaš napake. In če res živiš, je pač tako, da ves čas pretežno delaš oboje.

Očitno trapasti

Naj se še tako prepričujemo, da živimo v visoko razsvetljeni dobi, to drži le zaradi potratno razsvetljenih metropol in srepeče svetlobe vseh naprav za »jurja« evrov, ki si jih neumorno tiščimo v obraze. Če je v 21. stoletju kaj res neumno, potem je to, da ob vsem znanju, ki ga imamo vse več, svoj čas, ki ga imamo vse manj, zapravljamo za to, da se delamo še bolj neumne. Če se vam zdi, da lahko ura ali več vašega časa, da pridete do zadovoljive objave na Instagramu, odtehta cingljanje všečkov oboževalcev, potem je to trapasto. Če se vam zdi, da boste lahko obogateli z bitcoini, ne da bi za to ne bi obrnili svoje življenje na glavo zaradi spremljanja borznih poročil tudi ob treh zjutraj, je to trapasto. Če se vam zdi, da vsega vašega truda v fitnesu drugi ne opazimo, ne da bi si vi morali obleči premajhno roza majčko, ki promovira steroide, je to dokaj trapasto.

Vzajemne neumnosti

Zanimivo pa je, da se lahko zelo trapasto počutimo tudi oziroma predvsem, ko smo nabasali na bumbarja in dopustili, da nas prinese naokoli. Poleg tega, da smo jih »fasali«, se moramo za kazen še slabo počutiti samo mi. Včasih so bumbarji lahko sprva impozantni, karizmatični ljudje in traja dolgo časa, da jih vidimo v pravi luči; drugič so pa taki bukslji spet nizkotni sluzavci, ki jih vaš bumbar-radar zazna tako hitro in učinkovito kot potepuški pes zavoha odvržen dvojni hamburger s sirom. A če se jim kljub temu pustimo nasmoliti, se kot največji bebci počutimo prav sami. Ker to ni prava strategija za dobro počutje, poglejmo pet priporočil za antikretenizem:

1.Bumbarji so, bumbarji bodo. Vas je že kdaj pičil komar? Trapasto vprašanje. Mislite, da vas bo še kdaj pičil komar? Trapasto vprašanje. Ste že kdaj imeli opravka z bukslji in mislite, da še kdaj boste? Trapasto vprašanje. Vse, kar lahko naredite, je, da tisto, kar ste se naučili do zdaj, uporabite sebi v prid. Ko bumbarja prepoznate, namenite interakciji zgolj toliko energije, kolikor je nujno potrebno, nato pa se sebi in drugim čim manj nadležno spravite iz situacije.
2. Bumbarji smo, bumbarji bomo. Če ste sami kdaj ravnali nepreudarno, neiskreno in v slabi veri in to nekomu še vedno povzroča bolečino, se opravičite in poskušajte napako popraviti. A ne za vsako ceno. Če to pomeni ždenje v neproduktivni situaciji ali v zameri iz preteklosti, si stvari rajši oprostite in se, ko bo spet priložnost za to, potrudite biti manj trapasti.
3. Ločujte odpadke. Poleg tega, da to počnite dobesedno, saj v naših trgovinah tako kretenske stvari, kot je ena sama banana, zapakirana v stiroporni podstavek, prevlečen z decimetri folije, že dolgo nisem videl. Ko tega in podobnih drugih traparij ne kupite, pa vklopite še svojo intuicijo, ki je vaša biotehnologija za učinkovito ločevanje med ljudmi z dobrimi in ljudmi s slabimi nameni.
4. Izklopite se.
Danes se dajemo vsem na razpolago. Vsakdo z minuto odvečnega časa vam lahko zelo grobo poseže v vaš intimni prostor in v dobro počutje, za katerega, če premislite, morate zelo garati. Kot ko ste na plaži porabili nekaj ur, da ste naredili čudovit peščen grad, nakar je neki nasilnež zlobno zalomastil vanj in ga porušil. Zato ne bodite na voljo za komentarje, sporočila, obvestila. To, da vam vsak po mili volji vdre v vašo zasebnost, je, kot da prostovoljno živite v diskoteki z željo, da bi ob desetih zvečer hodili mirno spat.
5. Ne mlatite, zamahnite z roko. Včasih se zdi kdo trapast, ker ima slab dan. Včasih zato, ker ima slabo obdobje. Včasih zato, ker ima težko življenje. Ne sodite, ne mlatite. Ker če se potrudimo razumeti, je še najbolj koristno za vse. 

Kolumna je bila prvotno objavljena v januarski, 439./440. številki MM-a. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na i[email protected]