• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako biti »v redu«?

Nekaj skrajno dolgočasnega, če ne celo žaljivega je v tem, da v teh »hiperčasih« na vprašanje »kako si« odgovorimo zgolj z »v redu.« Kot da smo si drznili osramotiti ero vznemirljivega, z ne-boste-verjeli-kaj-se-je-potem-zgodilo vabami omreženega sveta, ki od vas – če se želite počutiti vsaj približno sprejeti in opaženi – zahteva le nadpovprečna občutenja, nenehno ekstatično čudenje in nič manj kot überfenomenalnost samih sebe.

Kot da vas še ni izučilo, da internet ne prenaša povprečnosti, mlačnosti in neizrazitosti, z »v redu« tvegate, da boste spregledani kot najdolgočasnejše bitje na svetu. A vendar bi biti v redu moralo biti redno prizadevanje vsakega izmed nas.

Če si nenehno »noro«, je to precej noro

Na to sem postal pozoren, ko mi je moja štiriletna hčerka letos na vprašanje o tem, kako je bilo v vrtcu, vsak dan znova odgovorila z »v redu«. Sprva sem se spraševal, zakaj ji ni »super« ali »noro«. A ob tem, da sem si želel, da bi se imela le fantastično, sem pravzaprav ugotovil, da sem ji vsiljeval nemogoča pričakovanja, ki naj bi jih vsak dan izpolnila. In prav to je nezdrava obsedenost teh časov – od drugih in od sebe zahtevamo, da v življenju le noro uživamo, saj se sicer zdi, da je vse narobe. Pa ni – vse je v redu.

Slovenci smo v redu

Slovenci imamo tako eno najboljših ubesedenj za dobro počutje. »Biti v redu« je biti v idealnem odnosu s samim seboj in s svetom. Red je namreč dosežen le s pravilnimi razmerji in umerjenimi odnosi. Tako kot zlati rez. Tega pa je preprostejše doseči v slikarstvu in v matematiki kot pa v siceršnjem življenju. A tako kot ob pokvarjenem semaforju gnečo v križišču razredči policist, moramo biti takšen policist tudi sami sebi. Ko čutite, da stvari niso v redu, brez nadaljnjega zapeljite v središče težav, razjahajte svoj motor in začnite usmerjati. Ali vsaj kriliti z rokami. Nekaj se bo že zgodilo. Sploh pa po teh petih uvidih:

1. Do reda preko nereda. Za red in napredek moramo poznati kaos, nazadovanje in propadanje. Ko začnemo urejati stvari pri sebi, jih premikati po kotičkih, omarah in predalih svoje duše, pri tem namen ni, da jih skrivamo, ampak da jih postavimo v delujoče razmerje. V redu se boste počutili le, če bodo vaše želje in cilji v delujočem razmerju z vašimi vrednotami, če bo vaš poklic v skladu z vašimi sposobnostmi in če bo ljubezen, ki jo dajete, približno enakomerna s tisto, ki jo dobivate.

2. Uživajte v urejanju, ne le v redu. Užitek redu in urejenosti ima omejen rok trajanja. Ko pospravite stanovanje, veste, da bo kmalu spet razmetano in da ga boste morali ponovno urediti. Isto je s samimi seboj. Pospravljati po sebi je treba ves čas in za to »pucanje« težko najamete koga drugega.

3. Volite in nakupujte. A odgovorno. Težave zahodne ureditve pravzaprav tičijo v nezdravem odnosu med demokracijo in kapitalizmom. Ker dovoljujemo, da nas zastopajo ljudje, ki jim ne zaupamo, in ker dovoljujemo, da nas službe izčrpavajo, praznino, ki jo čutimo, ko brez resnične energije za družino ali partnerje pridemo domov, zapolnimo s kupovanjem stvari, ki jih ne potrebujemo. Če bomo naredili red na volilnih lističih in na nakupovalnih seznamih, bo to prvi korak do sistemskega reda.

4. Športajte. Najbrž poznate znamenito Da Vincijevo risbo Razmerja človeškega telesa po Vetruviju. No, moški tam ni zavaljen in ni poseden na kavč z daljincem in čipsom v roki, mar ne? Spravite se v naravo in narava vas bo spravila v red.

5. Družite se. Druženje je skoraj v celoti nerodno preseljeno na družbena omrežja. A ker smo ljudje neverjetno družbena in družabna bitja, je to približno tako, kot da bi se Lionel Messi ob svojih predispozicijah odločil za kariero v računalniških igrah. Skratka, prisotnost in pristnost kramljajočih ljudi okoli sebe težko nadomestimo z vibriranjem obvestil. Četudi vam ta zatrjujejo, da ste noro fenomenalni. Bodite rajši zgolj v redu.

Kolumna je bila objavljena v oktobrski, 436. številki MM-a. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na [email protected].