• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kdaj ste pa vi nazadnje …?

… oblizovali prste, ko se vam je iz ust cedil sladek sok zrele breskve in namrščili čelo, ker ste v sladkem sadežu sosedovega srečnika nenadoma opazili glavico zvedavega, zvijajočega se črvička? Letos poleti? Naraščajoči trend ponudbe domačega sadja in zelenjave ter povpraševanja po eko pridelkih, za katere je pripravljen plačati več že vsak deseti Slovenec (vir: Mediana), seveda še ne vsebuje hkrati tudi živih beljakovinskih dodatkov. Saj so mesnati črvi res neprijetna nadloga, tudi v kot oreh velikih briških češnjah jih nisem videla že lep čas, niti v štajerskem avtohtonem carjeviču me niso neprijetno presenetili v zadnjih letih. Bi bilo možno, da previdnostno vendarle uporabljajo škropiva?

 Kdaj ste pa vi nazadnje …

… točili solze v potokih, potihoma posmrkavali s premočenim robčkom pod nosom, z desno roko umirjali preglasno bitje srca in podrhtavanje prsi, ko ste požirali romantično ljubezensko zgodbo z žgečkljivimi erotičnimi prizori v napol detektivskem romanu, s komičnimi in tragičnimi vložki, v papirnati knjižni izdaji? Letos poleti? Nepogrešljiva obvezna strokovna čtiva ali prebiranje knjig, ki se pojavljajo na seznamih velikanov iz poslovnega sveta, kot tudi lajšanje duše s klasiki in novodobnimi nagrajenci ter nominiranci so, seveda, samoumevna. Če izvzamemo otroke in najstnike, ki zaradi šolskih obveznosti dosegajo rekorde v izposoji knjig med šolskim letom, se je trend bralcev knjig v populaciji v zadnjih letih ustalil na šeststo tisočih. Čeprav jih elektronski bralnik knjig uporablja samo dobrih šestdeset tisoč, bi bilo možno, da ne prevladujejo kuharske knjige?

Kdaj ste pa vi nazadnje …

… izbrskali iz zaprašenih kuharskih receptov ali iz oddaljenega spomina kakšno priljubljeno jed iz otroštva, s katero vas je poredkoma razvajala babica, mama, teta ali soseda, se sami odpravili po nakupih na bližnjo tržnico ali v oddaljeno trgovino iskat sestavine in z izjemno strastjo skuhali jed na prav poseben, svoj način, čeprav so bile to lahko samo polnjene paprike ali kaj še bolj preprostega? Letos poleti? Hrana »to go« postaja tudi v naših prehranjevalnih navadah vse bolj priljubljena, čeprav povzroča gore odpadkov. Tudi zaradi kuharskih resničnostnih šovov in populariziranih chefov predvsem na medmrežju in v revijalnem tisku pa še zaradi vtisa in občutkov domačnosti, ki jih v hiše in stanovanja prinašajo nevsiljivi kuharski televizijski programi, se je delež populacije, ki resnično uživa v kuhanju, povzpel v prvi polovici leta že na preko 20 odstotkov (vir: Mediana). Bi bilo možno, da bi nam poleg proizvajalcev tudi mediji tako množično približali še hrano za s seboj?

Kdaj pa ste vi nazadnje …

… iznenada, nepričakovano, nenapovedano, nedogovorjeno vnaprej, neusklajeno s termini in obveznostmi, ne po elektronski pošti, družbenih omrežjih ali po telefonu, ne za rojstni dan presenečenja, ne v sosednji prikolici v kampu, kar tako, ker se vam je zazdelo ali ste tako začutili, obiskali prijatelja na njegovem domu, se preprosto oglasili na prijateljski obisk? Letos poleti? Redki se boste še spomnili časov, morda pa je kdo že prebral ali slišal, da so včasih ljudje preprosto hodili tudi na obiske, ne samo v družinske kroge, temveč tudi k prijateljem. Da so kakšno rekli, pokritizirali, pokomentirali, se zaupali, potarnali in na različne načine poveselili. V živo. Saj tudi danes niso vsi prijatelji vsak v svoji državi ali vsak na drugi celini. Če so v Sloveniji, tako ali tako ne morejo biti pretirano oddaljeni. Četrtina ljudi v Slovenji pripisuje prijateljstvu velik pomen, za zdravjem, družino in materialno situacijo (vir: Mediana). Bi bilo možno, da bi se približno tako kot v virtualnem svetu razdajali in predajali prijateljem še kdaj tudi v realnem?

Kdaj ste pa vi nazadnje …

… v najmodernejših pisanih ali enobarvnih kopalkah ali brez, z nekajkoračnim zaletom ali kar z mesta, s skakalnice, pomola, skale, z jadrnice, barke ali z roba, na enodnevnem izletu ali večdnevnih počitnicah, razposajeno in razigrano skočili bombico v morje, jezero ali bazen, ne da bi morali paziti na svoj videz, da bi koga pošpricali s pljuskom vode ali oblili v naših vodah še vedno priljubljenega rožnatega flaminga? Letos poleti? Kam greš pa ti na morje, je bilo v prejšnjem sistemu in še do nedavna povsem običajno vprašanje. Žal si ga danes kljub širokogrudni dobrodelnosti ne morejo privoščiti več vsi. Enako, žal, pa bi eni menda radi zanetili razdvojenost še med tiste, ki dopustujejo na morju, in one, ki dopustujejo v hribih. Zna biti, da je to drugo še bolj žalostno kot tisto prvo, saj prvim pomagamo z dobrodelnostjo, za one druge pa ostajam brez komentarja. Bi bilo možno, da bi se triinštirideset odstotkov populacije, ki uživa na plaži v sončenju, in dvaindvajset odstotkov tistih, ki uživajo v hoji v hribe (vir: Mediana), začeli deliti tudi na volivce enih in drugih?

Kdaj pa ste vi nazadnje …

… saj veste, kaj, saj veste, no, kdaj pa ste vi nazadnje …? Letos poleti? Ali danes?

Kolumna je bila objavljena v septembrski, 435. številki MM-aNa spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na [email protected].