• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako se dobro soočiti?

Če hočete višjo plačo ali več dopusta, se boste morali soočiti s svojim šefom; če hočete v življenju več fuzbal večerov s prijatelji, se boste morali soočiti s svojo ženo; če nočete, da se v trgovini meče po tleh in vam meče stvari v glavo, se boste morali soočiti s svojim otrokom. A Slovenci smo za soočanje opremljeni približno tako, kot so severnokorejska gospodinjstva opremljena z dostopom do interneta. Slovenci bi si zaradi te hibe rajši dali brez anestetika izruvati zdrav zob, kot da bi imeli opravka z neposrednim soočenjem.

Če ne boli, vredno ni

Ker pri soočenju zmeraj obstaja možnost zaostritve obstoječe situacije, nas to po navadi odvrne od tega, da bi sploh kaj črhnili. Zato rajši pustimo, da to rovari po nas tako dolgo, da se izkašljamo šele na smrtni postelji. »Ko bi le gledal tisto tekmo!« »Zakaj nisem prosil za tisti podaljšani vikend?« Če pa umrete od tega, ker vam razjarjeni froc ne dovoli, da bi TV-program z risank prestavili na finale lige prvakov in vam zato v teme zaluča rubikovo kocko, poslednjih besed najbrž ne boste imeli.

Ne zadnje, imejte prvo besedo

Ni vam treba imeti zadnje besede, je pa dobro, da načnete pogovor. Tudi če veste, da bo ta neprijeten, naporen in vas ideja o tem še kako straši. Zato nehajte molčati in se spravite v akcijo. Ker sem zaradi narave svojega poklica precej dobro usposobljen v vsakodnevnem praktičnem soočanju, vam bom strnil svoj pogled na ključne stvari:

1. Konflikt je neobhoden
Bolj kot ne se svet zdi ujet v nenehne konflikte. A poseganje po orožju, zatekanje k terorju in uničujoči sili so zgolj skrajna posledica naše nezmožnosti kakovostnega soočanja. Če je konflikt v naših življenjih nujen, pa posledice niso nujno grozne. Nesoočati se je nemogoče – odločite se lahko le, ali se boste slej ko prej soočali s pomembnimi ljudmi, ki so vpleteni v za vas pomembne stvari, ali pa se boste do konca življenja soočali zgolj s samimi seboj in to z verzijo sebe, ki vam ni všeč.

2. Bodite samozavestni, ne egocentrični
Tu se na prvi pogled zdi meja tanka, če ne celo zabrisana, a ni tako. Samozavest označuje vašo odmerjenost, mirnost in tehtnost vaših argumentov. Egocentričnost pa pomeni, da se boste soočali na trhlih tleh. Vaši argumenti bodo enostranski, vase zagledani in empatični boste približno tako, kot sta v seštevku Trump in Putin. Ko se odpravite po višjo plačo, mora biti vaš argument boljši od »tu sem že dve leti, pa še nisem dobil povišice«. Najprej poslušajte sebe in razdelajte svoje želje in cilje, nato poskušajte razumeti tistega, ki vam jih lahko pomaga doseči.

3. Ne izsiljujte, sodelujte
Slovenci radi vse tiščimo v sebi, zato sem nemalokrat doživel razpištoljenja, ko za tiščanje ni več razpoložljivih kapacitet in vsi ventili hkrati popustijo. Ti vulkani potlačene lave, ko tihe, pridne miške naenkrat postanejo zmaji vredni princese iz Iger prestolov, so neprijetno presenečenje za sogovornike. Zato poskusite scenarije pogovora najprej preigrati v svoji glavi. Svojo jezo in občutke, da se vam godi krivica, tako izločite iz miselnega prometa. Rajši se razhudite v namišljenem pogovoru med tekom. Drugi tekači vas bodo pač malo bolj čudno gledali in si mislili, da ste patetična reinkarnacija Rockyja, a bolje to, kot da v resnično pomembnem pogovoru izgubite nadzor nad seboj in v toku zavesti izbljuvate večletni srd, o katerem sogovornik prvič sliši. Jeza je dobra le, če jo izživite tako, da nikomur ne škodi.

4. Ne stokajte, ne jokajte
Doživel sem že, da so odrasli moški v moji pisarni točili solze in rečem vam, da tudi to ni strategija, kako doseči svoje. Nič hudega, če kdaj zajokamo, a to naj bo zasebna praksa.

5. Primerno se oblecite
Mogoče gre to skozi pri otrocih in že malo manj pri ženi, ampak, ali poznate koga, ki je šel po povišico v crocsih in kratkih hlačah in jo dobil? No, vidite.

Kolumna je bila objavljena v septembrski, 435. številki MM-a. Na spletu objavimo le 20 odstotkov člankov iz revije. Na MM se lahko naročite na [email protected].