• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako res postati svinjsko bogat, vpliven, slaven in spoštovan?

Pride pacient na psihiatrijo. – Kdo ste vi? – Jože Pučnik. – V redu. Veste, pri nas je precej politikov. – Ampak jaz sem letališče. (Vir: Rado Šuštar, Twitter).

Tako nekako lahko postanete uspešni. Sicer je v urbanem slovarju uspeh banalno definiran kot biti slaven, vpliven, bogat in spoštovan. S temi definicijami je hudič. Starejši smo, manj jim verjamemo. Pa kako naj nekdo postane slaven, vpliven, bogat in spoštovan hkrati? Za kakšno ceno?

Cena uspeha

Prvo in najprej, v Sloveniji se ne splača postati bogat. Tudi sicer je Slovenija na zadnjem, 137. mestu na svetu, po Ginijevem indeksu, ki meri razliko med bogatimi in revnimi. Skupaj s Švedsko. Ali Norveško. Odvisno od leta. V Sloveniji je neumno biti bogat. Je pa Slovenija zato na dvajsetem mestu po indeksu razvoja in napredka. Z 2. januarjem in pitno vodo v ustavi. Vsi bogati Slovenci se morajo odseliti, drugače tragično končajo. Bogati Slovenci tudi sicer živijo zunaj meja Republike Slovenije. Vse bogate ali navidezno bogate Slovence, ki sem jih poznal, smo izgnali. Jih socialno in poslovno osamili, da so na koncu politično in ekonomsko bankrotirali. Se še spomnite Vladimirja Slejka iz podjetja Optimizem Postojna? Nekoč je delil nagrado 50.000 nemških mark za roman leta.

Pojoči Cigani

Urbana legenda pravi, da je Feri Lainšček teh 50.000 mark izpulil šele, ko je v postojnski hotel naselil skupino pojočih Ciganov. Nazadnje sem slišal, da naj bi danes Slejko delal nekje kot skladiščnik. Da o Daretu Sadarju, Igorju Bavčarju, Hildi Tovšak, Bošku Šrotu ne govorim, kako so končali pot od veljaka do bedaka. Darko Horvat, ki je nekoč na naši gimnaziji zvočnike nosil na plesih, menda ne more kaj veliko iz svoje, pardon, mamine vile, v St. Moritzu. Mirko Tuš bo tudi kmalu ostal brez vsega. Pa tudi slaven in vpliven ni pametno biti. Veste, da je od sto največjih literatov prejšnjega stoletja več kot polovica storila samomor? Zadnjih nekaj županov velikih mest se je ločilo. Za nekaj jih vem, da je slava kriva za razdor njihovega zakona. Koprski župan Popovič pa je bil celo nekaj tednov v priporu! O Tini Maze tu ne bom pisal. Bolj sodi v to kategorijo njen Italijan Massi. Slovenci, kulturno, socialno in ekonomsko plujemo v popolnoma nasprotni smeri kot razviti Zahod. Zakaj je tako, po moje še Slavoj Žižek ne ve. V tolažbo vsem, ki so pričakovali recept, kako postati nesramno bogat, vpliven, slaven in spoštovan, naj povem samo definicijo, ki mi jo je nekoč v Bostonu povedal veletrgovec iz Venezuele. Bogat si, ko imaš manjše potrebe od možnosti.

Uspešna Monica Lewinski

Najbolj znana pripravnica vseh časov je na TEDx odpredavala svoj najpomembnejši življenjski nauk. Da javno sramoto lahko preživiš. Da je bo enkrat konec. To si velja zapomniti. Bolje, kot učiti se na lastnih napakah. Sicer pa iz Washingtona prihajajo zgodbe, da bo slovenski zet Trump s svojim kadrovanjem in potezami dodobra pretresel esteblišment največje sile. Za začetek je storniral nakup novega predsedniškega letala, češ da je štiri milijarde vreden Boeing predrag. New York Times, ki je zadnjega pol leta Trumpa dobesedno obsodil laganja, se je zdaj spravil celo na Twitter. Češ da bi moral Twitter v volilni kampanji blokirati Trumpa, pa tega ni storil.

Castro in marketing

Ker smo Trumpu v MM-u že aprila napovedali zmago, si lahko privoščimo tudi prognozo, da zna biti njegov mandat velik dizaster. Njegov ego ga lahko tepe. Trump je dosegel že veliko, pa mu ni bilo dovolj in je hitel postati še predsednik. Sem se pa pred dnevi prav fino počutil, ko so me nekdanji ameriški sošolci spraševali, če poznam Melanio. Je pa po ameriški vzhodni obali zaokrožilo, da komaj je bil Trump izvoljen, že je Castro umrl. Sicer pa vemo, kako bo s Kubo v naslednjih petindvajsetih letih. Tam leta 2041. Dvajset odstotkov najboljših se bo odselilo, ker ne bodo želeli živeti v povprečju sistema. Direktorji bodo postali privatizacijski tajkuni. Kubanski »udbaši« bodo postali nevladniki. Otroci partijcev pa človekoljubi. In najuspešnejši bodo v zaporu. Zgodila se bo prvotna akumulacija kapitala, po Marxu.

Krizno komuniciranje na Balkanu

Pred dnevi je prijetno presenetil mlad kolega dr. Damir Jugo, dekan zagrebške Visoke šole za komunikacijski management Edward Bernays. V recenzijo je poslal svojo knjigo Menedžment kriznega komuniciranja. Knjiga izide januarja. V knjigi je uspel sistematizirati teoretska znanja s področja komuniciranja na celotni zahodni hemisferi. Najbolj šokantno pa je bilo spoznanje, da je od naše knjige Krizno komuniciranje in upravljanje nevarnosti, ki je v devetdesetih izšla tudi v hrvaščini, stroka eksponentno napredovala. Minili so časi, ko smo Slovenci po Balkanu širili znanja s tega področja. Obratno. Dr. Zoran Tomić s Filozofske fakultete v Mostarju je spisal zelo obsežen in temeljni učbenik Odnosi z javnostmi. Dr. Mario Plenković, sicer oče se zdajšnjega hrvaškega premierja, vodi na Univerzi Alma Mater v Mariboru doktorski študij komunikacijskega managementa. V Srbiji pa je dr. Momčilo Cebalović spisal, kar na 600 straneh, izkušnje kriznega komuniciranja v Srbiji v obdobju napada Nata, leta 1999.

Požar in report

In če me vprašate, kdo je v Sloveniji uspešen? Tako bogat, vpliven, slaven in spoštovan? Novinar Bojan Požar, ki se je pri svojih petdesetih iz starega medija podal na svoje. Pri svojih šestdesetih pa je kupil še televizijo. Šestdeseta so nova trideseta.

Kolumna je bila objavljena v januarsko-februarski številki Marketing magazina (#427/428). 

Preberite članke v tiskani izdaji MM-a, še preden jih objavimo na spletu. Revijo naročite tu.