• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ključne stvari

Nedavno me je novinarka v prispevku o porokah vprašala, za kaj si je treba pri poroki vzeti največ časa. Rekel sem, da predvsem za to, da si najdeš pravega partnerja. Sicer sva se ob tem oba nasmejala, a to drži kot pribito.

Aljoša Bagola.

Tako kot v poslu, politiki in policijskih akcijskih filmih, je tudi v življenju tvoj partner tvoj ključni človek. V poslu lahko zato sodelujemo, v politiki lahko zato sestavljajo koalicije, v policijskih filmih lahko zato za rešetke spravljajo barabe, v življenju pa gremo zato lahko lažje čez vse ovire.

Ključni protokol

In če smo že pri filmskih žanrih – najbrž smo do zdaj že vsi ugotovili, da življenje ni romantična komedija. Če se komu zdi drugače, je najbrž odvratno srečen ali pa zaskrbljujoče naiven. Z obojim sicer ni nič skrajno narobe, a za znosno krmarjenje skozi življenje je rožnata očala najbolje sneti tam nekje v zgodnjih dvajsetih in si za splošno človeško kratkovidnost omisliti kaj ustreznejšega. To pa ne pomeni, da ne moreš biti srečen – prav nasprotno, zgolj tako si lahko. Sreča je dandanes predpisana s tipsko scenografijo – naslovnicami tabloidov, uprizoritvami materialnega in modnega statusa slavnih na njihovih družbenih omrežjih in z igranimi prizori v hollywoodskih filmih in v žajfnicah z vsega sveta. Najhujše, kar lahko v resničnem življenju narediš, je tako to, da svoje ključne odnose igraš in uprizarjaš. Seveda – uprizarjanje in igranje odnosov je tudi čisto sprejemljiv protokol, ki je zelo pripraven za to, da ne razdajamo energije vsem, s katerimi imamo vsak dan opravka. A vsakokrat, ko prestopiš prag svojega doma, sta edini dovoljeni protokol iskrenost in zaupanje.

Ključna ljubezen

Tvoj ključni človek doma si zasluži vso ljubezen, zato ker ti vedno krije hrbet. Tudi ko dobita otroke in čustveni kompasi podivjajo in usmerjajo samo na njih, je pomembno ne pozabiti, kaj jih bo naredilo močne in samozavestne. Ne samo ljubezen njunih staršev, ampak tudi ljubezen med njima. Zato po šestih skupnih letih, skoraj triletnemu otroku in tik pred poroko ugotavljam, da to še kako drži. Vzgajati otroke v modernih in intenzivnih karierah ni preprosto, zato so ločitve in razhajanja postali nekaj vsakdanjega. Opravek pri notarju je postal kot neprijeten opravek pri zdravniku. A tako kot se zdravnikom lahko bolj zanesljivo izognemo, če živimo bolj zdravo, tako lažje ostanemo skupaj, če imamo zdrave odnose. In ko smo pri tem, tudi vsa moderna obsesija z zdravjem in zdravim načinom prehranjevanja je v resnici bolj preprosta, kot se zdi – zdrav si, če kar se da uživaš v življenju, hrani, službi, družini ter imaš z ljudmi polne in zdrave odnose. In kako torej do zdravega odnosa? Preprosto, z nekaj ključnimi besedami.

Ključne besede

Čustveno pohabljeni kot smo, nam je moškim izrekanje čustev prijetno približno tako, kot da bi pri tuširanju namesto gobice za telo uporabljali nagačenega ježa. A naučiti se ljudem, ki jih imaš rad, povedati, da jih imaš rad, je dragocena investicija v dolgotrajen in ljubeč odnos. Ko to zmoreš tako ali drugače izkašljati ali izmomljati v za sočloveka razumljivi obliki, občutek ni le osvobajajoč, ampak te tudi zasvoji. Svoji hčerki vsako jutro pred vrtcem rečem, da ji želim lep dan in da jo ljubim. Svoji bodoči ženi mi to tudi kdaj uspe, a pri tem imam slabši rezultat le zato, ker me večinoma prehiti. Tako da lahko repliciram zgolj z »jaz tebe tudi«. Okej, igralci imajo pač tako natrenirane čustvene razpone in reflekse, da se mi pri čustvenih stvareh vedno zdi, kot da tečem sprint na 100 metrov proti olimpijski atletinji.

Ključni organ

Ker sem se v življenju naučil, da čustev ne moreš komunicirati telepatsko in da pomembne neizrečene besede zato obvisijo kot pijanec na ograji, jih zato skratka poskušam čim večkrat povedati. Še več, kljub vsej moderni obsesiji z našimi telesi in diktaturi videza trdim, da je najpomembnejši človeški organ še vedno – jezik. Dajanje ljubezni ni kot objave na časovnici, kjer naklonjenost nekomu izkažeš tako, da zgolj pritisneš na srčka pod njegovo objavo in je vse okej. Dajanje ljubezni je to, da odpreš svoja usta in nekomu poveš nekaj pomirjujočega, opogumljajočega, smešnega, banalnega, koristnega ali čisto navadnega. Ker v življenju nočem obžalovati le tega, da nisem izkoristil moči, ki sem jo imel, in da nisem dal vse ljubezni, ki sem jo premogel, zato pač toliko odpiram svoja usta.

 

Kolumna je bila objavljena v junijski številki Marketing magazina (#420).

Preberite članke v tiskani izdaji MM-a, še preden jih objavimo na spletu. Revijo naročite tu.