• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Hiša vizij: »Projekti do konca aprila odpovedani, mi ne bomo odpuščali«

Z Boštjanom Matkom, direktorjem agencije Hiša vizij, ki je podizvajalec številnih oglaševalskih agencij in agencij za organizacijo dogodkov, smo se pogovarjali o učinkih koronavirusa na njihovo poslovanje.

Foto: Hiša vizij

Kaj za poslovanje vašega podjetja pomeni vladni ukrep, po katerem je treba odpovedati vse prireditve z nad 100 udeleženci? Koliko dogodkov ste tako že morali odpovedati? 

Z vladnim ukrepom se sicer strinjam, kljub temu da imamo velike težave zaradi trenutne odločitve vlade. Poleg prepovedi javnih dogodkov bi za tri tedne morali zapreti tudi šole in vrtce, omejiti trgovske centre itd., če bi želeli preprečiti razvoj epidemije. Veliko Slovencev je bilo med počitnicami v Italiji, nekateri egoistično po nepotrebnem hodijo še zdaj, ko je znana situacija. Če bi se ljudje disciplinirali, upoštevali navodila, ne bi bili panični, mediji pa prizanesljivejši s pompoznimi negativnimi naslovi člankov, bi imeli več možnosti, da bi lahko čez mesec ali dva normalno delali in mirno zaživeli.

Kar zadeva delo, imamo v mesecu marcu in aprilu odpovedanih okoli 80 večjih in manjših dogodkov. Najprej so nam odpadli dogodki v Nemčiji in na Hrvaškem, potem večji v Sloveniji, zaradi zadnje direkcije vlade pa tudi vsi manjši dogodki pod 500 oseb. Za podjetje, ki se ukvarja z tehnično postavitvijo dogodkov, to pomeni za nas 100-odstotni izpad prihodkov, ker naše dejavnosti ne smemo opravljati.

Ker smo imeli v začetku leta precej naložb v novo in dodatno opremo zaradi našega rednega razvoja podjetja in pričakovanih dogodkov, nas zdaj to malo »tepe«. V naslednjih dveh mesecih smo imeli namen vložiti še precej sredstev v tehnično opremoi, kar smo trenutno ustavili. Zdaj se pripravljamo v pozicijo osnovnega preživetja  

Kakšne ukrepe ste morali ob tem sprejeti v vašem podjetju?

Kot sem slišal, je veliko oglaševalskih agencij že začelo z odpuščanji. Naše podjetje Hiša vizij, ki sodi v skupino event rental in smo ponavadi podizvajalci agencijam in organizatorjem dogodkov, se trudimo, da ne bi nikogar odpustili.

V začetku letošnjega leta smo zaposlili nove sodelavce in nas je trenutno 13 redno zaposlenih in 10 redno pogodbeno zaposlenih. To pomeni, da moramo zagotoviti 23 mesečnih plač. Ker je dobro tehnično ekipo težko sestaviti, je nikakor ne želimo razpustiti, zato bosta vsaj naslednja dva meseca za nas velik izziv. Poleg plač nam veliko stroškov prinesejo tudi najemi skladiščne hale, pisarn in trgovine v centru mesta.

Po pogovoru z najemodajalci, ki nam ne bodo v naslednjih dveh mesecih pomagali z morebitnim procentualnim zmanjšanjem najemnin, nam ostane edina možnost, da za naslednja dva meseca plače znižamo na minimalno in se tako izognemo finančni preobremenitvi in odpuščanju. Ker imamo z najemi in plačami mesečno oprecej stroškov, lahko brez dela zdržimo nekaj mesecev, potem pa bi lahko imeli težave. Kreditov na srečo nimamo. Vse davke in prispevke redno plačujemo in imamo AAA bonitetno odličnost. Takšna situacija lahko ogrozi tako dober način poslovanja. Ustavili smo tudi vse nadaljnje investicije v opremo.

Govoril sem s kolegoma iz branže, ki imata podobno veliki podjetji in se bosta poslužili enake prakse, da bodo najprej predlagali trenutno zmanjšanje plač pred odpuščanjem. Nekaj večjih ponudnikov storitev smo se organizirali in bomo poskušali prositi za pomoč preko OZS (Obrtne zbornice slovenije). Sami smo tudi člani SBC (Klub slovenskih podjetnikov), kjer sem stopil v stik z izvršnim direktorjem Goranom Novkovičem. Komunicirajo na ravni države in vsem članom posredujejo informacije in usmeritve, kaj lahko naredimo.

Ali pričakujete, da vam bo država na kakršen koli način lahko povrnila škodo, ki je nastala zaradi te neljube situacije? Kakšne ukrepe sicer pričakujete na vladni ravni? 

Od države ne pričakujemo ničesar in težko verjamem, da nam bodo kakor koli pomagali. Zanesti se bomo morali na lastno iznajdljivost, potrpežljivost in trdo delo v naslednjih mesecih. To, da bi vlada dala obročno odplačevanje pri davkih, banke pa ugodne kredite za poplačilo obveznosti, nam ne pomaga kaj dosti.

Če bi nam vlada pomagala vsaj s pomočjo pri plačilu prispevkov in dala kakšno davčno olajšavo zaradi 100 % blokade poslovanja, bi bilo že veliko. Narejene poslovne škode, izgube prometa in posledično dobička pa nam ne bodo nikoli povrnili. Zavedamo se, da bomo imeli precej izzivov pri poslovanju tudi nekaj mesecev po končanju te virusne agonije in bomo morali precej pametno poslovati.