• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Vedno smo iskali rešitve namesto izgovorov«

Pavel Vrabec, generalni direktor medijske družbe Pro Plus, je letošnji dobitnik nagrade za oglaševalsko osebnost, ki jo podeljuje upravni odbor Slovenske oglaševalske zbornice. Kot je povedal v intervjuju za MM, so zanj največja nagrada dobri rezultati in uspeh podjetja.

Generalni direktor Pro Plusa Pavel Vrabec je letošnji prejemnik nagrade oglaševalska osebnost. (Foto: Saša Hess za Pro Plus)

Pred dvema letoma ste na SEMPL-u prejeli nagrado za medijskega menedžerja leta, zdaj pa ste dobili še nagrado za oglaševalsko osebnost. Vam nagrade stroke še vzbujajo ponos?

Seveda. Ne samo ponos. Tudi priznanje, zanos in zavedanje, da delamo prav. Največja nagrada so dobri rezultati in uspeh podjetja, ki ga vodim. Če to opazi tudi okolje, v katerem delujemo mi, to daje dodatno spodbudo. Hkrati pa tudi dodatno odgovornost, da bomo delali tako dobro še naprej. Okoli sebe imam na srečo ekipo, zaradi katere sem prepričan, da bomo kos vsem izzivom.

Pro Plus aktivno podpira slovensko oglaševalsko stroko, tako z delovanjem v okviru Slovenske oglaševalske zbornice in oglaševalskega razsodišča, kot tudi s podporo oglaševalskim festivalom in konferencam. Zakaj se vam zdi takšna podpora stroki pomembna s stališča medijske hiše?

Kljub osredotočenosti na razvoj naše medijske hiše je treba ohraniti širši pogled na slovensko oglaševanje. Da bo tudi ta ekonomsko pomembna panoga ohranila svojo poslovno moč v okvirih kodeksa, zakonodaje in družbene odgovornosti. Naše proaktivno delovanje v okviru SOZ, oglaševalskega razsodišča, podpora festivalom in konferencam že vse od naših začetkov leta 1995 je del našega prispevka k napredku industrije.

V intervjuju za MM iz leta 2010 ste izjavili, da bo »za vse dobro, ko bodo tržniki takšni frajerji kot finančniki«. Kaj menite, da bi morali tržniki oziroma, vsi, delujejo v marketingu, narediti, da bi izboljšali svoj položaj v podjetju? Ne nazadnje ste tudi sami v Pro Plusu najprej vodili trženje, nato pa prevzeli vodenje celotnega podjetja ...

Vsak oddelek v naši hiši je izjemnega pomena. Samo skupaj smo lahko uspešni. Seveda sem kot direktor trženja lahko iz prve roke izkusil delo tega oddelka. Še vedno sem prepričan, da imamo pri nas vrhunsko trženjsko ekipo, ki jo zelo cenim. So odprti, prijazni, strokovni, optimistični, odgovorni in fokusirani. Uspešni so pri ustvarjanju novih kreativnih oblik oglaševanja na spletu in na televiziji. Tak frajer pa si lahko samo pod pogojem, da imaš za seboj podporo celotne hiše. Tako je prav in to se pričakuje.

Del Pro Plusa ste že praktično od njegovih začetkov, generalni direktor pa ste postali pred osmimi leti, v času, ko se je v Sloveniji že začelo čutiti posledice gospodarske krize. Kako so neugodne razmere vplivale na vaše vodenje podjetja? S katerimi največjimi izzivi ste se takrat soočali in ali ste jih v tem času že uspeli premostiti?

V »krizo« smo vstopili pripravljeni, saj smo se med prvimi, na veliko zgražanje in obsojanje medijskega okolja, lotili racionalizacije in optimizacije poslovanja na ravneh, kjer je proces dela to omogočal. Nikoli na račun kakovosti. Kriza je vedno tudi priložnost. Količina domače produkcije pri nas se je v tem času več kot potrojila in to raven ohranjamo še danes. Ob tem pa smo obdržali, celo dvignili, kakovost naših oddaj in ponudili gledalcem najbolj aktualne in posledično najbolj gledane televizijske vsebine. Ponosen sem, da smo iskali rešitve namesto izgovorov in danes suvereno ostajamo na vrhu.

Kakšne lastnosti mora imeti po vašem direktor medija v Sloveniji, da lahko spretno krmari v neurejenem in neustrezno reguliranem medijskem okolju, kot tudi pri Pro Plusu pogosto opozarjate?

V okolju, kjer ni prijetno biti prvi in uspešen, je to kar precejšen izziv. Pogosto se srečujem z očitki, da smo preveliki in premočni, kar se verjetno odraža tudi v nerazumno pogostih obiskih inšpektorjev in agencij vseh vrst. To zahteva trdo kožo in veliko potrpežljivosti. Moja absolutna prioriteta je, da poskrbim, da delo in procesi vsak dan tečejo nemoteno. Predvsem pa se rad spomnim, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha in da vodenje medijskega podjetja ni tekmovanje v popularnosti. Naš uspeh temelji na znanju in delu. Vem, da delamo dobro in vem, da delamo prav. Kot direktorju medija pa ti, roko na srce, nikoli ni dolgčas. Biti moraš psiholog, pravnik, socialni delavec, motivator, mediator, pa še kaj in na teh področjih se stalno ob delu in poleg dela izobražujem.

Kaj vas sicer osebno najbolj motivira pri vašem delu in spodbuja, da stalno uvajate nove, inovativne zamisli, tako v trženju kot tudi v programski shemi vaših kanalov?

Največja motivacija je prav gotovo skoraj neomejena možnost napredka, tehnološkega in vsebinskega, ki ga ponuja televizijski svet v najširšem smislu. Praktično dnevno se srečujem z idejami za izboljšave našega dela in procesov. Delam v razmeroma mladem kolektivu, kjer si ljudje v nobenem segmentu ne želijo zaostajati za svetovnimi trendi. Novosti so gibalo napredka in zaradi njih ohranjamo prožnost, ustvarjalnost in ne nazadnje prepričljivo vodilni položaj med slovenskimi mediji.

Ste tudi predsednik sveta za informativni program šestih držav skupine CME, kjer skrbite za izmenjavo mednarodnega znanja in dobrih praks. Katere mednarodne prakse ste pri Pro Plusu učinkovito vnesli v svoj informativni program? Ali pa obratno – je katera od drugih držav posnemala slovensko dobro prakso?

Žal je vse več globalnih dogodkov, ki zahtevajo tako imenovano krizno novinarstvo. V okviru CME skušamo uporabiti vse razpoložljive človeške in tehnološke vire iz vseh šestih držav po načelu izmenjave »breaking news«. Poleg tega med seboj izmenjujemo uspešne prakse in formate. Prav zdaj je naša ekipa informativnega programa pripravila dokumentarec o Melaniji (Trump, op. p.), ki ga bodo podnaslovljenega ali sinhroniziranega predvajali tudi v drugih državah. Na dnevni ravni prihaja do izmenjave zgodb, informacij, materialov. Predvsem pa tudi v informativni program vpeljujemo nove produkcijske trende, posledično se informacije podajajo na bolj atraktiven način. V vseh državah so uspešni tako imenovani dokuinfo prispevki, daljši prispevki, z bolj poglobljeno vsebino, ki jih v Sloveniji združujemo znotraj rubrik 24UR Fokus in 24UR Inšpektor, obe pa sta umeščeni v osrednjo informativno oddajo. Skupaj razvijamo tudi digitalno prisotnost informativnih programov.

Katera področja, povezana s televizijo, bi še lahko izpostavili, na katerih je Slovenija v primerjavi z drugimi državami celo naprednejša, tudi po zaslugi Pro Plusa?

Ogromno je področij, kjer se lahko primerjamo in celo izstopamo. Inovativni pristopi trženja, raven produkcije naših oddaj, ki se jih ne bi sramovala nobena država, novi hišni formati, pri čemer med najbolj odmevne v zadnjem času sodi Štartaj, Slovenija!, za katerega smo že dobili tudi zanimanje iz tujine. Slovenski naročniški video na zahtevo sodi med uspešnejše lokalne SVOD-storitve, pa raven in prodornost našega informativnega programa. In še veliko predvsem tehnološkega znanja in razvoja na področjih, ki so skrita očem gledalcem, a so nujna za vsakodnevni televizijski pogon. V tem pogledu smo precej aktivni in redno sodelujemo pri izmenjavi dobrih praks, ne le v okviru CME, temveč tudi v okviru drugih evropskih inštitucij, ki združujejo posamezna televizijska področja. Učimo se od drugih v enaki meri, kot se drugi učijo od nas.

Prepričani ste, da televizija odpira vedno nove možnosti in priložnosti tako za oglaševalce kot tudi gledalce. Kako vidite televizijo prihodnosti?

Televizija ostaja številka 1. To pa je tudi edina stvar, ki se ne spreminja. Ko so strokovnjaki gledanost vsebin na YouTubu, Googlu in linearni televiziji postavili na enak skupni imenovalec, se je izkazalo, da vodilna mesta kar tja do 190. pozicije še naprej zasedajo uveljavljeni televizijski kanali. Tudi v Sloveniji skoraj 90 odstotkov gledalcev še vedno spremlja vsebine preko linearne televizije. So pa gledalcem na voljo tudi drugi načini ogleda naših vsebin. Ena od možnosti je ogled zamujenih vsebin na Voyo ali ogled z zamikom, ki ga ponujajo operaterji. Te trende spremljamo in se jim postopno prilagajamo v vseh poslovnih segmentih. Dejstvo je, da gledalci spremljajo več naših vsebin, več pozornosti pa pomeni tudi več priložnosti. Prihodnost je odvisna od današnjega dne, zato ni časa za počitek.