• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kako je video z ameriškimi diplomati osvojil slovensko javnost?

Tilen Kegl je letos nase opozoril z viralnim videom z ameriškimi diplomati v glavnih vlogah, ki se trudijo z izgovarjavo slovenskih besed. Z njim smo se pogovarjali tako o nagrajenem videu kot tudi okoliščinah, ki so vodile do njegovega nastanka.

Tilen Kegl. (Foto: Primož Bregar)

Prejemnik letošnje nagrade za vsebinski marketing POMP za najboljši video Tilen Kegl je na področju marketinga in komuniciranja počel že marsikaj, toda čeprav se je z delom pri projektih kot tekstopisec srečal že v prvem letniku fakultete, zase še vedno pravi, da se noče osredotočiti zgolj na eno izmed področij, ki imajo za skupni imenovalec marketing oziroma komuniciranje. Kot bomo videli v nadaljevanju, to sploh ni nujno slabost.

POMPozen video

»Vesel sem zaradi več razlogov. Prvič, seveda zaradi nagrade, in drugič zato, ker smo do nje prišli praktično z ničelnim proračunom. Kamera, s katero sem posnel video, je stara 6 let in po vseh modernih standardih zastarelo orodje. Prav tako nimam veliko izkušenj iz videoprodukcije, a vse to niti ni bilo tako pomembno. Kot že večkrat se je pokazalo to, da dejansko šteje vsebina oziroma koncept, ki vsebino vodi,« je nagrado za vsebinski marketing POMP za video »Ameriški diplomati govorijo slovensko« komentiral Kegl.

Samo kakovost, format in kanal vidi kot orodja, ki prenašajo sporočilo. Sicer zelo pomembna orodja, a še vedno samo orodja. Poleg tega ima nagrajeni video za dokaz, da je s pravim pristopom, konceptom in strategijo mogoče tudi še tako veliko in birokratsko organizacijo narediti zanimivo in navsezadnje zabavno.

V nagrajenem videu, ki je pošteno nasmejal ogromno Slovencev in v nekaj urah po objavi postal spletna senzacija, spremljamo ameriške diplomate na učni uri slovenščine. Dobili so nalogo, da pred kamero izgovarjajo besede, kot so čmrlj in kraguljčki, nato pa besedne zveze, s katerimi ima nemalokrat težave marsikateri Slovenec, kot je »pešec pešači čez cestišče« in zimzelena »pikčasta ptička v pikčasti kletki.« Video je v dveh urah po objavi zabeležil 25 tisoč ogledov in bil deljen več kot petstokrat. V času pisanja članka je statistika omenjenega videa impresivna, saj ima skoraj 400 tisoč ogledov, delilo pa ga je več kot 4 tisoč ljudi.

Večno vprašanje: kaj bi rad počel v življenju?

Pred sodelovanjem z ameriškim veleposlaništvom, kjer je trenutno zaposlen kot specialist za digitalni marketing, je delal (velikokrat zastonj) v oglaševalskih agencijah, preizkusil se je v digitalnem marketingu in odnosih z javnostmi. Z zagonskimi podjetji je sodeloval pri kampanjah na platformi za množično financiranje Kickstarter, na katerih jim je uspelo zbrati več kot 750 tisoč dolarjev (približno 700 tisoč evrov), z naročniki pa sodeluje tudi kot svobodnjak. Skratka, gledano z vidika marketinga se je kljub mladosti preizkusil v marsičem, a osnovni »problem«, s katerim se srečuje ogromno mladih, je ostal. »Čeprav so številke impresivne, imam en problem, s katerim se po mojem mnenju poistoveti veliko mladih. Po vseh teh projektih še vedno ne vem točno, kaj bi rad počel v življenju. Nisem klasični kreativec, niti digitalni analitik, nisem oblikovalec, niti klasični piarovec. Ampak ugotavljam, da je to v redu,« je svoje dosežke, med drugim tudi nagrajeni viralni video, o katerem so poročali RTV Slovenija, 24 ur in SiOL, komentiral Kegl. Z omenjenim vprašanjem se je sicer srečal že kot študent prvega letnika tržnega komuniciranja. Zaradi pomanjkanja informacij in izkušenj mu je težave povzročal že odgovor na vprašanje, ali mu bolj »leži« marketing ali odnosi z javnostmi. Ker mu tudi po dveh letih študija ni uspelo razjasniti, katero je »tisto« področje, se je lotil raziskovanja na lastno pest.

Iskanje postane šola zase

»Razmišljal sem že, da bi vrgel puško v koruzo in zapustil svet marketinga, saj nisem našel »predalčka« v katerega bi se pospravil. Zato sem si začel ustvarjati svojega in z vsakega področja, ki sem ga spoznal, nekaj odnesel,« pravi Tilen, ki je svoje izkušnje s (kreativno) prijavo na delovno mesto v oglaševalski agenciji Saatchi & Saatchi Ljubljana kot govorec delil tudi z udeleženci TEDxUniversity of Ljubljana. Ker mu večina podjetij na prijave ni odgovarjala, se je bodočim delodajalcem v oglaševalski agenciji predstavil s tremi fotografijami in uspelo mu je, saj je začel s tako zaželenim delom kreativca. Vendar pa je kaj kmalu ugotovil, da delo v agenciji, ki ga je sprva imel za »sveti gral«, ni to, kar je od njega pričakoval. Sledila je študijska izmenjava v Kanado, kjer se je spoznal z digitalnim svetom marketinga, za katerega pravi, da mu je bil zaradi poudarka na učinkovitosti in tehničnih sposobnostih izredno zanimiv, a je v njem pogrešal nekoliko več kreativnega dela. Po vrnitvi v Slovenijo je poskušal z združevanjem znanja, ki ga je pridobil z delom v kreativnih agencijah in digitalnim marketingom, seznanil pa se je tudi z optimizacijo spletnih strani za iskalnike. Ob tem je ob upoštevanju ali vsaj poskušanju upoštevanja nasveta prijatelja, da naj se osredotoči le na eno področje in v tem postane dober, spoznal, da ga tudi po treh letih še vedno ne veseli samo eno področje. Je pa zaradi tega dal priložnost precej različnim disciplinam in področjem, pri čemer se je naučil na izzive gledati z več zornih kotov. In tako se vrnemo k zmagovitemu videu, katerega nastanek pripisuje nabranim izkušnjam.

Prihodnost marketinga je interdisciplinarna

»Razumel sem povezavo med odnosi z javnostmi, družbenimi mediji in vsebinskim marketingom, česar po mojem mnenju ne bi tako dobro razumel, če bi se osredotočil le na enega izmed naštetih področij,« pojasnjuje Kegl, ki v tem vidi tudi rešitev za sovrstnike, ki jih vse po malem zanima, a še vedno ne vedo, kaj natanko, in teh je po njegovih opažanjih večina. Kot je navsezadnje spoznal sam, je področje marketinga precej obširno (in se predvsem po zaslugi razvoja tehnologije še vedno širi) in je že zaradi tega težko imeti pregled nad vsem. Na podlagi izkušenj z delom v oglaševalskih agencijah, zagonskem podjetju, uspešnih kampanjah na Kickstarterju ter delu kot svobodnjak meni, da je in bo »zmagovalec« tisti, ki razume in zna povezati več področij, ki so že tako ali tako povezana. »Poznavanje več področij pomeni tudi lažje prilagajanje naročnikom, saj če je neki vidik marketinga deležen velikih sprememb ali pa celo postane nepomemben, lahko nastanejo hude težave,« meni Kegl, ki ne le, da mu ni žal raziskovanja na različnih področjih in pogostih neuspehov, temveč je prepričan, da je v interdisciplinarnosti tudi prihodnost. Konec koncev mišljenje, da bomo do konca življenja opravljali eno in isto delo na istem delovnem mestu, sodi v neki drug čas.

Članek je bil prvotno objavljen v decembrski, 426. številki MM-a.