• Facebook
  • Twitter
  • RSS

17 enostavnih trikov za iskanje na Googlu, ki jih še ne poznate

Poznate rek »Jaz ne potrebujem Googla. Moja žena vse ve!«? Mogoče pa ne iščete na pravi način.

Foto: Pixabay

Iskanje na Googlu je enostavnoV okence na Googlu vpišemo tisto, kar nas zanima, in Googlov ultra napreden algoritem nam vrne tiste informacije, za katere misli, da so najbolj primerne za rešitev našega problema.

Da bi bili ti zadetki res pravi, pa pri Dominatusu poskrbimo tudi z optimizacijo spletne strani. V primeru, da vse našteto še vedno ni dovolj, lahko uporabite spodnje ukaze in Googlu pošljete še dodatna navodila in omejitve:

1. Izključitev ključne besede

Recimo, da bi na Googlu želeli poiskati vrtne gugalnice. Če v Google vpišemo samo ključno besedo »gugalnice«, dobimo med zadetki več otroških gugalnic kot pa vrtnih. Seveda lahko v Google vpišemo tudi »vrtne gugalnice«, vendar s tem lahko izgubimo tiste, ki so na spletni strani uporabili samo besedo gugalnice.

Rešitev: v Google vpišemo »gugalnice -otroške«. V tem primeru nam bo Google vrnil strani, ki omenjajo gugalnice (in so seveda dobro optimizirane za to ključno besedo), a bo hkrati izločil vse strani, ki na isti strani omenjajo tudi ključno besedo »otroške«.

2. Iskanje rezultatov, kjer se ključna beseda natančno ujema

Zelo enostaven in preprost trik v primeru, da želite poiskati neko besedno zvezo.

Z uporabo narekovajev pred in za besedno zvezo sporočite Googlu, da želite poiskati točno to besedno zvezo, v istem sklonu in v točno takem zaporedju besed.

Primer: Iskalni niz: »Poceni vrtne gugalnice«

  • Spletna stran omenja »Vrtne gugalnice – poceni« – Google le-te ne bo prikazal med zadetki, kljub temu da vsebuje vse tri besede, saj le-te niso v istem vrstnem redu.

  • Spletna stran omenja »Vrtne gugalnice« – Google te strani ne bo prikazal med zadetki, saj manjka beseda »poceni«.

  • Spletna stran ima v vsebini napisano »... poceni vrtne gugalnice ...« – Google bo stran prikazal med zadetki, saj omenja iskano besedno zvezo v popolnoma enaki obliki (exact match).

3. Iskanje samo po naslovih spletne strani

Z uporabo ukaza »allintitle:« lahko na Googlu poiščete samo tiste zadetke, ki iskano besedno zvezo omenjajo v naslovu spletne strani.

Vse strani, ki jih je vrnilo takšno iskanje na Googlu, v naslovu vsebujejo ključno besedo.

4. Iskanje samo po URL-jih spletne strani

Podobno kot ukaz »allintitle:« na Googlu vrne samo zadetke, ki ključno besedno zvezo omenjajo v naslovu, bo ukaz »allinurl:« vrnil samo tiste zadetke, ki vsebujejo ključno besedo v URL naslovu

5. Iskanje dveh različnih možnosti hkrati

Z uporabo ukaza »OR« sporočite Googlu, da vam je vseeno, če prikaže zadetke za prvo ali za drugo možnost.

Primer: V Google lahko vpišete »Samsung OR iPhone« in Google vam bo vrnil zadetke za obe blagovni  znamki, kot prikazuje spodnja slika:

6. Uporaba ukaza »site:«

Vas zanima, koliko podstrani ima neka spletna stran? Uporabite ukaz »site:URL« in Google vam bo vrnil seznam vseh podstrani neke strani, ki jih ima v spominu.

Ta ukaz nam pogosto pride prav. Pri nas ga največ uporabljamo, ko se stara spletna stran zamenja z novo in se spremeni tudi večina URL naslovov. Ker želimo ohraniti dobre pozicije spletne strani, vse stare URL-je preusmerimo na nove, s tem ukazom pa lahko še ročno preverimo (pri manjših spletnih straneh) ali naredimo t. i. »štih probo« (pri obsežnejših spletnih straneh), če se vsi URL naslovi res pravilno preusmerijo.

Z uporabniškega vidika pa je ukaz »site:« uporaben npr. takrat, ko želite poiskati zadetke s točno določene spletne strani. V primeru, da bi želeli poiskati pesmi skupine Riblja Čorba na YouTubu, bi v Google vpisali: »Riblja Čorba site:youtube.com«. Pri YouTubu to ni tako zelo koristno, saj ima YouTube zelo uporaben iskalnik, če pa potrebujete kaj podobnega s kakšne druge strani, vam ta ukaz lahko pride zelo prav.

7. Uporaba ukaza »cache:«

Še en ukaz, ki ga pogosto uporabljajo tisti, ki se ukvarjajo z optimizacijo spletnih strani. Z ukazom »cache:URL« preverimo, kako Google vidi našo spletno stran.

V primeru, da na spletni strani nekaj spremenimo, lahko s tem ukazom preverimo, ali je Google že zaznal in zabeležil naše spremembe.

Še bolj uporaben je ta ukaz v primeru, ko na spletni strani nekaj spremenimo, a pri tem ugotovimo, da smo naredili napako. Preden Google zazna in zabeleži novo verzijo spletne strani, lahko s tem ukazom dostopate do stare vsebine in jo, če je treba, prekopirate nazaj na spletno stran.

8. Sorodni zadetki

Z ukazom »related:URL« lahko poiščete zadetke, ki so podobni določenemu URL-ju. Če v Google vpišete »related: https://www.shutterstock.com« boste dobili še več sorodnih spletnih strani, ki se ukvarjajo z isto dejavnostjo.

9. Iskanje neznane ključne besede

Zelo slabo poznan trik, a zelo uporaben. Če se ne spomnite neke besede v besedni zvezi, lahko pri iskanju uporabite *.

Recimo, da želimo poiskati vse zadetke, kjer je »karkoli« lažje od vode. V Google vpišemo »* je lažje kot voda« in dobimo naslednje zadetke:

10. Kombiniranje različnih ukazov

Na Googlu lahko različne ukaze tudi kombinirate med sabo.

Recimo, da želimo dobiti samo zadetke s spletne strani »www.dominatus.si«, ki v naslovu vsebujejo ključno besedno zvezo »optimizacija spletnih strani«.

V tem primeru v Google vpišemo »allintitle: »optimizacija spletnih strani« site:www.dominatus.si«, kot prikazuje spodnja slika:

11. Iskanje slik točno določene dimenzije

Seveda lahko slike točno določene dimenzije iščete tudi tako, da pri slikovnem iskanju kliknete na Nastavitve in v naprednem iskanju določite točne dimenzije, vendar boste z ukazom »ključna beseda imagesize:widthxheight« prihranili precej časa.

12. Iskanje samo določenih vrst dokumentov

Želite poiskati samo pdf dokumente? Z uporabo ukaza »filetype:pdf« lahko dosežete točno to. Isti ukaz pa lahko seveda uporabite tudi pri iskanju drugih vrst dokumentov.

13. Prevod besede kar na Googlu

V primeru, da želite prevesti posamezno besedo, vam ni treba obiskati prevajalnika. V Google vpišite le »translate [word] to [language]« in vrnil vam bo prevod besede:

14. Uporabljajte Google kot kalkulator

Ste že siti iskanja kalkulatorja na računalniku ali telefonu? V Google vpišite le račun in kalkulator se vam bo odprl kar na Googlu z že izračunanim rezultatom vašega iskalnega niza:

15. Odštevalnik časa

V Google vpišite »čas + timer« in namesto vašega štedilnika bo odšteval, koliko časa se mora kosilo še kuhati.

Z ukazom »stopwatch« pa lahko Google uporabite kot štoparico.

16. Podatki o vremenu

V Google vpišite »vreme + kraj« in vrnil vam bo presenetljivo točne podatke tudi za manjše kraje, ki sploh nimajo vremenske postaje.

Vpišete lahko tudi »sončni vzhod + kraj« ali »sončni zahod + kraj« in dobite natančne podatke o tem.

17. Lestvice in drugi športni podatki

Google vam olajša tudi iskanje teh podatkov. Namesto, da odpirate različne strani s podatki o posamezni ligi, lahko v Google vpišete npr. »1 snl lestvica« in dobite aktualno razvrstitev 1. slovenske nogometne lige:

 Google uporabljamo vsi, nekateri bolj, drugi manj pogosto. Med temi 17 načini iskanja je nekaj zelo uporabnih in nekaj tudi takšnih bolj zabavnih. Prav gotovo ste med njimi našli kakšnega, ki ga že poznate, upam pa, da tudi kakšnega novega, s katerim si boste olajšali uporabo Googla.

OPOZORILO: Zgornje ukaze uporabljajte na lastno odgovornost in jih ne zlorabljajte na straneh z vsebino za odrasle.