• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kreativa ni več oblikovanje in tekstopisje. Kreativa vse bolj postaja sposobnost lovljenja konteksta.

Odkar sem v poslu, se mi je prvič zgodilo, da so me na predstavitvi ponudbe vprašali, kam gremo in kje se vidimo čez pet let. Verjamem, da sta se moja sodelavca, ki sta bila z menoj na sestanku, počutila, kot bi bila na razgovoru za službo. Mene pa je v trenutku pogrela misel – končno sem le enkrat to doživel ... Da me vprašajo, ali vem, kako jim bomo lahko pomagali tudi čez pet let. Pa da razmišljajo, da gremo na dolgo skupno pot ... Če 22 let čakaš to vprašanje, si pripravljen nanj ali pa si neumen!

Foto: Pixabay

Resni izzivi potrebujejo tehnološke inovacije

Saj ste prepoznali, da je bil naslov tega zapisa moj odgovor na zastavljeno vprašanje ... In zdaj vas verjetno zanima neko pojasnilo. Upam. Če vsaj občasno preberete kakšen moj zapis, ste si morda oblikovali mnenje o meni kot o tehnološkem navdušencu. Pa ne vem, če sem to v resnici. Le globoko verjamem, da le tehnologija lahko prispeva k razvoju. Razvoju česar koli. Resni izzivi današnjega sveta potrebujejo tehnološke inovacije.

Priznam, da rad pogledam filme in serije, kot je Črno ogledalo (Black Mirror), in se v svojih zapisih občasno naslonim na kakšno idejo, ki se mi je razvila od tam. Sam nad seboj pa sem bil danes zutraj presenečen, ko sem prebral, o čem sem pisal že v letu 2015. Daleč pred »hajpom« okrog GDPR-ja. Se spomnite zapisa »Zasebnost smo že zdavnaj prodali«? Kar nekaj let je potem še preteklo, da se je zgodila in razkrila afera Cambridge Analytica. Če si vzamete dve uri časa in si na Netflixu pogledate dokumentarca The Great Hack in Prediction by the Numbers, boste precej verjetno tudi sami prišli do nekakšne interpretacije, kako kreativa – nekaj, kar je bilo dolga leta osrednja mantra oglaševalcev – postaja predvsem le še lovljenje konteksta.

Biti v kontekstu trenutnega koraka nakupne poti posamezne stranke ali vlagati predvsem v ozaveščanje javnosti (oziroma v oglaševanje)?

V FrodX-u pravimo, da (velikim in srednje velikim) podjetjem pomagamo tržiti in prodajati tako, kot bi njihove stranke rade kupovale. V osnovi je naš posel, da podjetjem pomagamo prilagoditi marketing in prodajo, pogosto pa tudi njihove izdelke in storitve, spremenjenim nakupnim navadam njihovih kupcev. Lahko rečete tudi, da smo marketinška agencija. Ampak taka bolj iz novega sveta. Od nas nihče ne pričakuje kanskega leva. Pričakujejo pa neposreden učinek na prodajo. In pogosto nam pustijo precej proste roke pri tem. Za svoje zastavljene cilje se lahko poslužimo najbolj nagrajenega dizajnerja, prvo zvezdo tekstopisja vsakoletnih marketinških žurk v Portorožu ali pa tehnologije. Samo, da je rezultat. Zdaj bi vas moralo zanimati, zakaj hudiča se nekdo odloči za slednje. Naj vam pojasnim s pomočjo dveh enostavno razumljivih primerov.

Stranki bi radi prodali povečanje limita na transakcijskem računu

Predstavljajte si, da vam najbolj nagrajeni »kreativci« pripravijo oglasno sporočilo za vašo prodajno kampanjo. Izberete dan in zasujete svoje obstoječe stranke z oglasi, da jim lahko povečate limit na TRR do višine njihove plače. Strašen odziv? Zagotovo ne. Le redki bi sploh zaznali takšno sporočilo.

Zdaj si pa predstavljajte, kakšnega odziva bi bila deležna banka, če bi v trenutku, ko neko plačilo s kartico ni bilo odobreno zaradi nezadostnega stanja na računu, znala samodejno poslati stranki SMS, da si lahko limit poveča takoj. Ena sama povezava v SMS-sporočilu, ki odpre mobilno banko za potrditev. Če bi znali tako dobro ujeti kontekst, so poslovni pogoji za stranko precej manj pomembni. Samo zato, ker ji rešujete problem. Instantno, v tistem trenutku, ko nastopi in se ga zaveda. Tehnični izziv? Seveda, če razmišljamo le o grabljah, ki jih imamo v rokah in znamo z njimi delati. Sam sprašujem,  ali znamo povedati stranki preko POS-terminala o stanju in ji sočastno tudi poslati SMS. To pa zahteva nova orodja, nova znanja in neobremenjen pogled. Nemogoče cilje najlažje dosežeš z ljudmi, ki še ne vedo, da so nemogoči. ;-)

Stranki bi radi prodali nove gume

Pogosto pokažem, kako lahko avto prižgem, odklenem, vključim gretje ali hlajenje ... preko mobilne aplikacije. Preko te iste, ki kaže, kje se avto nahaja in kakšne so bile moje poti. Pa tudi kakšno je stanja avtomobila. Ko je kaj narobe, ne gorijo le lučke na armaturni plošči v avtu. Gori tudi značka z obvestili v aplikaciji. Predstavljam si, da zato, ker je moj avto ves čas priklopljen v internet, serviserju ni več treba s kabli avto priklapljati za diagnostični pregled, temveč se to avtomatsko prenaša v podatkovni center tovarne, do katerega dostopa s svojo aplikacijo.

Predvidevam, da ima med podatki, ki jih tako digitalizirani avto zbira in posreduje, tudi informacijo o povečanem številu zdrsov in posledično o stanju gum. In glede na to, da mobilna aplikacija avta poleg trenutne lokacije avta dostopa tudi do mojega koledarja Office 365, bi kaj enostavno lahko dobil povabilo k rezervaciji termina pri serviserju, vključno z informacijo o ceni gum in menjave. Predstavljam si, da je rezervacija termina (naročilo) za menjavo gum le en dotik daleč, ko nastopi pravi trenutek. Sistem poskrbi tako za knjigo rezervacij in zalogo servisa kot za vpis obiska serviserja v moj koledar. Še razmišljate o dizajnu in besedilu oglasa?

Kontekst ni samo personalizirana vsebina in ujet pravi trenutek

Kontekst je tudi zaslon, ki je v danem trenutku najbližje moji pozornosti stranke, ki jo nagovarjate. Torej, ne govorimo več le o tem, ali bomo nekomu poslali email ali SMS. Vsekanalna prisotnost pomeni tudi sposobnost komunikacije s stranko preko zaslonov naprav, ki jih vaše stranke uporabljajo. Ker sem vseeno malo obseden s tehnologijo, so moji sodelavci presodili, da bo najbolje, da v času, ko vozim avto, obvestila o novih »leadih« dobim kar preko sistema »infotainmenta« v avtu. Samo čakam jih, da ugotovijo, da imam tudi »head-up display« na vetrobranskem steklu. Ko vozim avto, sem za ta dva komunikacijska kanala najbolj dovzeten.

Ok, razumem, da se vam zdi tole obveščanje o novih potencialnih stikih v FrodX-u morda celo bolno. Ampak predstavljajte si, kako bi bilo lahko prijazno in učinkovito obvestilo vseh uporabnikov Petrolove aplikacije »Na poti«, ko bi vam po eni eni uri vožnje na »infotainment boardu« predlagali počitek in informacijo, da si s Petrolovimi točkami lahko na servisu čez kilometer privoščite brezplačno kavico. Pa da ne razpredam, kako bi lahko zraven še izpostavili izdelek, za katerega je izračunana napoved, da je to moj najbolj verjetni nakup. To tehnologijo imamo. Pa tudi znanje, kako to implementirati.

Za konec?

Nimam nekega posebnega zaključka. Morda le vprašanje, s čim se ukvarja vaš marketing, da prestavite prodajo korak višje. Jaz upam, da ne stavite še vedno na kreativo, ki bi vam prinesla kanskega leva.