• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Najnovejši trendi na področju video oglaševanja

To, da se digitalna tehnologija spreminja iz dneva v dan, že vemo. S spremembami pa prihaja tudi do drugačnih načinov uporabe pametnih telefonov ter dostopanja do novic in drugih vsebin. Digitalni video v zadnjih letih doživlja močno rast in postaja najpomembnejša oblika oglaševanja, s tem pa rastejo tudi naložbe v digitalno video oglaševanje. Združenje IAB je nedavno opravilo raziskavo, ki ponuja pregled trenutnega stanja na področju digitalnega video oglaševanja ter razkriva nove priložnosti, izzive in trende.

Foto: Pixabay

Mobilni video predstavlja vse večji delež prihodkov digitalnega oglaševalskega kolača. Leta 2017 je po prihodkih prvič prehitel namizne (desktop) video oglase. Prihodki od mobilnega videa so na primer v ZDA znašali kar 6,2 milijarde ameriških dolarjev, prihodki od namiznega videa pa 5,7 milijarde dolarjev. Zadnja raziskava eMarketerja je pokazala, da uporabniki namenijo več časa ogledu video vsebin na pametnih telefonih, in sicer kar 38 minut na dan, za razliko od 24 minut na računalnikih in 25 minut na drugih napravah.

Uporaba obogatene  (AR) in virtualne (VR) resničnosti narašča. V letu 2017 sta Apple in Google predstavila operacijski sistem, ki omogoča ustvarjanje AR-aplikacij na mobilnih platformah. Ob koncu leta 2018 naj bi tako obstajalo kar 1,2 milijarde naprav Android in IOS, ki so kompatibilne s programi, ki omogočajo AR-tehnologijo. AR ponuja novo tržno nišo, 36 % tržnikov pa v naslednjih 24 mesecih pričakuje dodatno prodajo iz naslova AR-vsebin. Tudi uporaba VR-tehnologij se povečuje. Nekateri založniki, kot so The New York Times, CBS in Hulu, že vlagajo v VR-tehnologijo, ki bralcem omogoča, da si vsebino lahko ogledajo s pomočjo aplikacij na napravah, ki podpirajo VR-tehnologijo, kot so PlayStation VR, Oculus GO in Google Daydream.

Ustvarjalci vsebin, založniki in blagovne znamke vse bolj sprejemajo nove oglasne formate, vključno z vertikalnim videom. V raziskavi IAB »2018 New Fronts Video Ad Spend Study« je 61 % oglaševalcev potrdilo, da so v letu 2017 oglaševalski proračun namenili tudi za vertikalne video oglase. Morda priljubljenost formata delno sovpada tudi z vse večjo priljubljenostjo »storyjev«. Danes je približno 970 milijona uporabniških računov, ki dnevno uporabljajo to funkcijo na Instagramu, WhatsAppu, Snapchatu in Messengerju. Ker uporabniki preživijo vedno več časa na mobilnih napravah, se je vertikalni format videa izkazal kot idealna oblika za predvajanje daljših »storyjev« na različnih platformah, kot je Instagram IGTV.

Interaktivni in »shoppable« video formati povečujejo odstotek uporabnikov na dnu prodajnega lijaka. Raziskave so pokazale, da interaktivne video vsebine s CTA-dodatki bolj pritegnejo pozornost gledalcev, hkrati pa takšni oglasi tudi izboljšajo percepcijo blagovne znamke. Uporabniki so kot zelo priročne ocenili tudi oglase, ki s pomočjo gumba pripeljejo na spletno stran, kjer lahko takoj kupijo izdelek ali naročijo storitev.

S hitrimi spremembami v digitalnem okolju se spreminjajo tudi navade in vedenje potrošnikov. Spremembe narekujejo razvoj kreativnih inovacij usmerjenih na individualne odnose s potrošniki. Potrošniki bodo vedno imeli zadnjo besedo o tem, ali je oglas učinkovit ali ne. Vendar pa je čas že pokazal, da so interaktivni video oglasi tisti, ki so med potrošniki bolje sprejeti.

Zapis je bil prvotno objavljen tukaj.