• Facebook
 • Twitter
 • RSS

WordPress za vsakogar?

Ko se odločimo za izdelavo spletnega mesta, imamo na voljo več različnih orodij za upravljanje vsebin (Content Management System). Takrat ne moremo mimo sistema WordPress, ki je med najbolj uporabljenimi. Ljudje največkrat povežejo WordPress s storitvijo WordPress.com, ki ponuja brezplačno storitev za izdelavo osebnih blogov, vendar je odprtokodni sistem WordPress.org povsem samostojen sistem za urejanje vsebin, ki predstavlja neodvisno in robustno orodje za izdelavo vseh vrst spletnih mest, če ga le znamo uporabiti na pravilen način.

Foto: Pixabay

Največja prednost sistema je,da ima na voljo veliko brezplačnih tem in vtičnikov. Tako lahko brez znanja programiranja postavimo spletno mesto. Tukaj pa se postavi vprašanje, ali je takšno spletno mesto res kakovostno? Seveda je vse odvisno od kakovosti uporabljene teme in pa števila uporabljenih vtičnikov. Lahko bi rekli, da za vsak problem obstaja WordPress vtičnik. Takšen pristop do razvoja spletnega mesta je lahko za kompleksnejše strani problematičen. Kaj hitro postavimo spletno mesto, ki je zaradi velike količine uporabljenih vtičnikov postalo počasno in težko za vzdrževanje. Prav tako lahko hitro naletimo na omejitve, ki jih ne moremo rešiti uredniško in potrebujemo poseg v kodo. Pri večjih temah je lahko prilagoditev v kodi časovno precej zahtevna.

Na tem mestu pa je potem tudi druga dobra stran sistema. WordPress ima zelo dobro dokumentacijo (WordPress Codex), nasvete in primere uporabe za programerje, ki želijo izkoristiti polno zmogljivost sistema. WordPress temelji na PHP jeziku, vendar ima veliko svojih posebnosti, katerih se je treba privaditi oz. se jih priučiti.

Vsak razvoj se začne s postavitvijo teme. Pri kompleksnejših spletnih mestih je priporočljivo uporabiti osnovno temo, na kateri lahko potem sami implementiramo funkcionalnosti, ki jih projekt od nas zahteva. S tem se izognemo nepotrebnim vtičnikom za enostavne stvari, ki jih lahko implementiramo sami. Odlično orodje za generiranje osnovnih tem je Underscores. S tem pa imamo skoraj neomejene možnosti za postavitev kakovostnega spletnega mesta.

V našem podjetju poteka razvoj na WordPressu v platformni obliki, kar pomeni, da ne uporabljamo zgolj produkta v njegovih osnovnih zmožnostih, ampak je celotna platforma (strežniška infrastruktura, ureditev direktorijev, uporabniška izkušnja …) prilagojena naši prikrojeni rešitvi za WordPress strani – AV WordKit. Vanj smo prenesli svoje dolgoletno znanje iz razvoja lastnega sistema za upravljanje vsebin SiteKit in ustvarili robusten ter varen sistem za izdelavo spletnih mest. To nam omogoča optimizacijo in izboljšanje nalagalnih časov vseh naših spletnih mest, boljšo uporabniško izkušnjo za urednike, odpravo varnostnih pomanjkljivosti in naš AV WordKit Builder, s katerim lahko povsem enostavno urejate svoje obstoječe in ustvarjate nove spletne strani. WordPress inštalacija tako ostane skrita pred obiskovalci in morebitnimi »pajki«, ki bi lahko na strani izvajali zlonamerno kodo, uredniki pa ostanejo navdušeni nad enostavnostjo urejanja, ki ga omogoča AV WordKit.

Najpogostejše napake:

 1. Brez varnostne kopije
  Obvezen del vsake objave spletnega mesta je, da naredimo varnostne kopije datotek in podatkovne baze. Tukaj imamo dva načina. Prvi je na strani strežnika ali pa drugi preko WordPress vtičnika.

 2. Ignoriranje WordPress nadgradenj
  Nadgradnje vtičnikov, tem in samega WordPress sistema so lako zelo pogoste. Vendar dlje kot odlašamo z njimi, težje lahko postane. V večini primerov nadgradnja ne bo povzročala težav, če to opravljamo redno. S tem se izognemo morebitnim varnostnim luknjam.

 3. Brez SEO nastavitev
  WordPress ti ob namestitvi ponudi preprečitev indeksiranja strani spletnih iskalnikov v času razvoja. Velikokrat se zgodi, da se na to nastavitev pozabi , ko se spletno mesto objavi. Namestimo lahko tudi SEO vtičnik, katerega pa moramo ustrezno nastaviti.

 4. Manjkajoče predpomnenje (cache)
  Enostaven način za pohitritev strani in zmanjšanje zahtev na strežnik. Na voljo je veliko vtičnikov, ki to omogočajo.

 5. Izbira napačne WordPress teme
  Izbira teme iz neznanih virov lahko vsebuje zlonamerne povezave, ki lahko škodujejo uporabnikom.

 6. Preveč vtičnikov
  Več kot je vtičnikov, več nadgradenj bomo morali opravljati. To pomeni težje vzdrževanje, počasnejše delovanje spletnega mesta in pa nepregledno število nastavitev v administraciji.

WordPress je lahko dobro orodje za uporabnike brez znanja programiranja kot tudi za programerje. Vendar se lahko končni rezultat precej razlikuje v kakovosti, saj lahko z znanjem programiranja izkoristiš vse njegove funkcionalnosti in prilagodiš spletno mesto naročnikovim zahtevam.

Zapis je bil prvotno objavljen tukaj