• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ne se hecat s spanjem

Spanje je resna aktivnost. Spanje je novi seks. O spanju se ljudje danes več pogovarjajo kot o seksu.

Teme se je lani lotila ustanoviteljica Huffington Posta Arianna Huffington v knjigi The Sleep Revolution. Po pravici povedano nisem pričakoval veliko, vendar je knjiga res fajn. Nastala je kot posledica osebne izčrpanosti, večmesečnega ali večletnega pomanjkanja spanca, intenzivnega večernega in nočnega dela in drugih aktivnosti (mreženje, gledanje televizije ipd.). Spanje, zadostno število ur, je v zadnjih desetletjih ali celo nekje od industrijske revolucije naprej postajalo nekako nepotrebno. Nekaj, kar je za slabiče, lenuhe, brezposelne … Veliki umi, veliki podjetniki, znanstveniki in umetniki so začeli kar tekmovati v izjavah, kako ne potrebujejo več kot 3 do 4 ure spanja na noč. Nespanje je postalo nekakšen simbol sposobnosti, intelekta, vztrajnosti in vzdržljivosti. 

Spanje – nespanje je padlo v kremplje farmacevtske industrije, medijske industrije, podjetništva. Farmacevti s pripomočki za spanje ustvarjajo milijardne prihodke, prav toliko z energetskimi pripomočki. S spanjem – nespanjem se ukvarjajo tudi številne druge industrije. 

Arianna Huffington v knjigi lepo razloži zgodovino, naravo in znanstvene dosežke, povezane s spanjem. Analizira izgube, ki jih ima gospodarstvo (bolniške, poškodbe, neučinkovitost …) zaradi premalo spanja ljudi in poziva k pameti: ljudje, resno se lotite spanja. Če ne zaradi drugega, ker nespanje redi.

Koliko spanca torej potrebujete danes ponoči? 7 do 8 ur. Vse, kar je manj, zmanjšuje kreativnost, učinkovitost, pozornost.

Priporočam v branje. Knjiga je tako fajn, da je celo noč nisem mogel odložiti :) (no, tole sem si sposodil).