• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Ni težava v plačevanju dodatka za Pop TV, težava je v obvezni naročnini RTV Slovenija

Napovedana prilagoditev poslovnega koncepta družbe Pro Plus, po kateri bodo operaterji postopoma uporabnikom začeli dodatno zaračunavati za gledanje Pop TV, Kanal A, Brio in drugih je – tako kot vse spremembe – v javnosti naletela na precej burne odzive in celo zgražanja.

V neosocialistični družbi je splošno prepričanje, da nam televizija »pripada«, da je »naša, saj jo vsak dan gledamo«, ljudje se počutijo »užaljene«, ker jih »oni sploh nimajo radi«, itd. Mnoge tudi skrbi, ker bodo »popovci« spet »mastno zaslužili«. 

Razumem, da so ljudje naveličani in jih je celo strah vedno novih sprememb, ki se danes dogajajo veliko hitreje kot pred leti ali desetletji, obenem pa tudi drzno odločitev medijske družbe Pro Plus. Za potezo se niso odločili za to, da bi »jebali narod v glavo«, ampak zaradi spremembe navad gledalcev, med katerimi je na prvem mestu »time shift« gledanje programov. Če so gledalci vsebine do zdaj plačevali z »gledanjem oglasov«, jih bodo v prihodnje s plačevanjem »naročnine«. Operaterji so s plačljivo ponudbo gledanja z zamikom na neki način »kradli« (ljudje niso gledali oglasov) ustvarjalcem vsebin in programov. Pri čemer je treba poudariti, da operaterji številnim mednarodnim televizijskim programom že zdaj plačujejo za predvajanje njihovih vsebin in programov!

Kakor koli, operaterji in Pro Plus imajo pri dodatnem zaračunavanju gledanja Pro Plusovih programov skupni interes. Okoli 100.000 gospodinjstev, ki se bodo morala za gledanje Pop TV in drugih programov naročiti v enega od sistemov.

Mediji, ki so v zadnjih tednih »strašili« pred »požrešno« Pop TV, so med vrsticami malo prilagodili resnico in pri ljudeh ustvarjali vtis, da gre za novo, obvezno naročnino, podobno RTV-ejevi. Ne gre za isto stvar! Ljudje imajo glede tega popolnoma proste roke. Lahko rečejo ja ali pa ne. Pop TV se mora z vsebinami in programi kupcem dokazati, da so vredni nakupa. Če se ne bodo, bodo pač imeli težave. Zato se mi zdi vprašanje prostovoljnega plačevanja »Pro Plus dodatka« neproblematično. Težavo pa vidim v obvezni naročnini RTV Slovenija. Sistem ni »od boga dan« in je popolnoma preživet. Čudilo bi me, če se v vprašanje dodatkov za Pop TV v kratkem ne bo vključila politika in se postavila na stran »malega človeka«. Če ji je res kaj do njega, naj mu ponudi možnost, da sam odloča, katere televizijske programe bo gledal, vklapljal/izklapljal v svojem paketu ponudbe, ter takoj začne z ukinjanjem »televizijskega davka«.