• Facebook
  • Twitter
  • RSS

»Allo« ali »adijo«?

Bi morali imeti novo Googlovo aplikacijo Allo? Da! Bi vas moralo skrbeti za vašo zasebnost? Hmmm.

20. septembra 2016 je bila lansirana aplikacija Google Allo in z njo Googlov asistent. Varnostni strokovnjaki pa zaradi obljub o zasebnosti uporabnikov neprestano bdijo nad Googlom. Celo Edward Snowden, nekdanji sodelavec podjetja NSA, ki je razvilo aplikacijo, sporoča, naj si pod nobenim pogojem ne naložimo trenutno »vroče« aplikacije na tržišču.

Ovce, ki sledijo čredi

Ste pripravljeni tvegati svojo zasebnost, da okusite moč umetne inteligence? Ali vas informacije o beleženju vaših sporočil sploh ganejo? Splošni trend kaže, da ne, saj večina sploh ne prebere, kakšne dostope pravzaprav dovoljuje aplikacijam, ki jim krajšajo čas in izboljšujejo družabno življenje. Najbolj pogosta odgovora, ki ju slišimo, sta »naj me nadzirajo, saj ne počnem nič takšnega« ali »drugače pa ne morem posodobiti aplikacije«. Oba odgovora sta sicer iskrena in pravilna, obenem pa kažeta, da postajamo ovce, ki sledijo čredi.

Kaj sploh je Google Allo?

Kot aplikacija, namenjena komuniciranju med uporabniki, Google Allo ne izstopa v konkurenčni ponudbi tovrstnih aplikacij. Natančneje, funkcionalno se ne razlikuje od številnih aplikacij, ki so z nami že nekaj let.

Testirali smo jo in deluje presenetljivo dobro. Omogoča funkcije, ki jih pričakujemo od aplikacije, namenjene komuniciranju, kot so pošiljanje slik in nalepk ter skupinski pogovori.

Da pa bi Google Allo postal zares nepogrešljiv v morju sorodnih aplikacij, potrebuje razločno razlikovalno prednost, ki bi uporabnike preusmerila nanj. V nasprotnem primeru bo to le še en Google Hangout, ki se med uporabniki ni prijel, ali pa Google+. Kaj  lahko torej Google ponudi, da bo uporabnike pritegnil po tako dolgem času razvoja?

No, to je le Google. Če smo bolj natančni, Googlov pomočnik, ki uporablja Googlove učne zmogljivosti za odgovore na vaša vprašanja.  Ampak, ali je to res nekaj, kar vas bo prepričalo v uporabo nove aplikacije za komuniciranje? Poglejmo, kaj sploh omogoča.

Odgovarjanje brez tipkanja, v vašem slogu

»Smart reply«je funkcija, ki vam omogoča, da se pogovor odvija z enim dotikom zaslona, s predlogi besedila in emotikoni glede na vašo osebnost. Karikirano to pomeni, da aplikacija zazna, ali ste bolj »haha« ali »lol« oseba. Bolj kot uporabljate aplikacijo, bolj naprava spozna vas in vaš pogovorni slog. In ga nato v predlogih tudi uporabi.

»Shout« ali »Whisper«

S prilagajanjem velikosti besedila, lahko vašim besedam dodelite večji ali manjši pomen – besede lahko torej v prenesenem pomenu zakričite ali prišepnete.

Pošiljanje slik

Na napravah iOS lahko preko aplikacije Google Allo pošiljate tudi slike. Na napravah z operacijskim sistemom Android pa lahko z malo kreativnosti fotografije tudi spreminjate v prave umetnine. V slogu aplikacije Snapchat.

Nalepke (stickerji)

Nalepke v aplikaciji so oblikovali neodvisni umetniki in studii z vsega sveta.

Spoznajmo Googlovega asistenta

Asistent Google uporablja dva načina pogovora. Kot uporabnik lahko komunicirate neposredno z asistentom ali pa ga ročno vključite v pogovor, če vtipkate [email protected]in postavite vprašanje.

Na splošno pogovor z asistentom ni težaven. Preprosto kliknete na želeni ukaz in asistent odgovori na vaše vprašanje. Zelo dobro pozna tudi vse informacije, ki ste jih že zaupali Googlu. Ob prejetju sporočil v pogovoru se asistent odzove s predlogi odgovorov, ki jih sestavi na podlagi informacij, ki jih že ima o vas. Vašemu sogovorniku lahko torej v popolnoma vašem slogu odgovorite že z enim samim klikom na oblaček s predlogom.

Pomaga vam lahko tudi pri drugih stvareh: predlaga vam glasbo, videoposnetke, filme, dogodke blizu vas, lahko mu tudi naročite, da vam predlaga zabavne videe, šale, zanimiva dejstva ter vam jih dnevno pošilja ob točno določeni uri.

Poleg okvirčkov s predlaganimi odgovori boste opazili tudi emotikona »palec gor« in »palec dol«. To daje povratne informacije asistentu. Če se odločite za »palec dol«, lahko aplikaciji sporočite, kaj je asistent naredil narobe. Pri Googlu pravijo, da te povratne informacije uporabijo za izboljšanje asistenta.

Vse, kar morate vedeti o zasebnosti Googlove aplikacije Allo

Aplikacija Google Allo je v svoji osnovi zanimiva. Google je z njo naredil korak dlje od predhodnikov Siri in Cortana. Zagovorniki zasebnosti pa ne podpirajo nove Googlove pridobitve, saj pravijo, da so pri podjetju z njo prelomili obljubo o ohranitvi zasebnosti pogovorov uporabnikov.

Google vas posluša

Vaših pogovorov ne preberejo samo uporabniki in prejemniki, temveč tudi Googlov asistent. Za Google to pomeni prednost, saj s tem, ko vaše pogovore bere asistent, lažje predlaga samodejne odgovore, relevantne rezultate iskanja v omrežju, planirane dogodke, zabavne vsebine in drugo. Dostop do vaših pogovorov obenem omogoča podjetju, da zgradi pametnejše in boljše izdelke umetne inteligence.

Kako ostati pod krinko

Zasnova aplikacije Allo omogoča zveznim preiskovalcem in vohunom lažji dostop do vaših osebnih podatkov. Skrb glede tega je postala bolj izrazita, ko Google ni podprl svoje obljube, da bo sporočila uporabnikov hranil na svojih strežnikih le za določen čas. Zdaj pravijo, da bodo podatke ohranili za nedoločen čas, z namenom, da bi na njihovi osnovi izboljšali svoje storitve.

Vendar obstaja rešitev, kako »ostati pod krinko«, saj aplikacija ponuja možnost, da vaša sporočila zaobidejo hranjenje na Googlovih strežnikih. Po vzoru brskalnika Google Chrome ponuja Allo pogovor v načinu Incognito, ki ne beleži zgodovine pogovora. Ta funkcija vam omogoča diskreten klepet, ne da bi vas skrbelo, da vam bo Googlov asistent beležil vsak vaš emotikon.

Koliko ste pripravljeni tvegati?

Ali se boste odločili za uporabo nove aplikacije ali ne, je odvisno predvsem od tega, ali zaupate Googlu in koliko ste za uporabo aplikacije pripravljeni tvegati.

Ne glede na vašo odločitev, vključite razum in se vprašajte, kako velik pomen ima zasebnost v vašem življenju. Bi si zares želeli, da bi ob nedeljski kavi s prijateljem, s katerim se niste videli celo večnost, stal natakar in vam med vašim pogovorom predlagal, kaj odgovorite vašemu prijatelju? Mislim, da ne.

Kljub hitremu razvoju tehnologije še vedno obstaja »aplikacija«, ki se je ne da prekositi – to je fizični sogovornik.