• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Če bi se Mark Zuckerberg rodil v Sloveniji

Kako napredno in odprto je slovensko poslovno okolje v resnici? Mislim, resno odprto?

Vrsta za vstop v dvorano Stožice pred enim letom. Samo en vhod, ker so varčevali pri varnostnikih.

Pa poglejmo. Predstavljajte si, da bi se Mark Zuckerberg rodil v Slovenijo in pred desetimi leti začel Facebook. Kje bi bil danes in kaj bi počel? Verjetno bi prestajal tretje leto pogojne kazni (po dveh letih preživetih v zaporu), med katero bi mu prepovedali uporabo računalnika in pametnega telefona. Preganjala bi ga ministrstvo za notranje zadeve in informacijski urad za varstvo osebnih podatkov.

Kaj bi počela Larry Page in Sergey Brin, ustanovitelja Googla? Glede na to, da je bil Google ustanovljen leta 1998, bi že davno emigrirala. In sicer po nekajletnem pregonu državnih oblasti. Pregon bi izvajali že omenjeni inšpektor za varstvo osebnih podatkov, Sova in ministrstvo za notranje zadeve zaradi objavljanja zemljevidov in posnetkov na Google Maps, davčna uprava zaradi »nepreglednosti« poslovanja in verjetno še kdo.

Elon Musk (Tesla, PayPal), ki je med letoma 1999 in 2001 sodeloval pri razvoju plačilnega sistema PayPal, bi bil v osebnem stečaju, in sicer po desetletnem prepričevanju Banke Slovenije, ministrstva za finance in davčnega urada, da sistem rešuje nekatera pomembna vprašanja varnosti na internetu. 

Kako bi se v slovenskem poslovnem okolju znašla ustanovitelja Uberja (2009) Travis Kalanick in Garett Camp? Po dolgomesečnem zdravljenju bi ju ravnokar izpustili iz Kliničnega centra. Sindikalisti – taksisti bi z njima opravili, še preden bi uspela registrirati dejavnost na sodišču. Župan Janković pa bi še pred odločitvijo sodišča javno izjavil: »Samo preko mojega trupla!«

Vse, ki danes oddajate stanovanja preko Airbnb in čakate, da se davčni urad odloči glede obdavčitve, lahko pomirim. To ni še nič. Štrije ustanovitelji Aribnb (2008) bi v Sloveniji (če bi podjetje ustanovili tukaj) verjetno še vedno zaman čakali na odgovor davčne uprave glede dejavnosti in predvsem obdavčitve storitve, ki so jo razvili.

Evan Spiegel, ki je razvil vse bolj popularni Snapchat (2001), bi bil reden gost Sove, odbora za tajne službe v državnem zboru, policija pa bi mu prisluškovala na vse možne načine.

Pahorji, cerarji, počivalški, janše in ostali voditelji svobodnega sveta se lahko še tako napihujejo, obljubljajo in trepljajo po ramenih, ampak tako to gre v Sloveniji.