• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kaj imata skupnega fenomen angleškega nogometa Leicester City in knjiga Small data?

Nogometni klub Leicester City, sprva kandidat za izpad v nižjo ligo (in kandidat za največ prejetih zadetkov), se je na angleški nogometni prestol povzpel tudi z razmišljanjem trenerja, ki je zelo podobno tistemu, ki ga lahko zasledimo v knjižni uspešnici Small data marketinškega strokovnjaka Martina Lindstroma.

Za klubom iz osrednje Anglije je neverjetna sezona: trener Claudio Ranieri je z ekipo, ki je bila na začetku sezone že praktično med odpisanimi, saj je komaj ušla izpadu iz prve angleške lige, zdaj osvojil naslov angleškega prvaka. Na svoji poti je dotedanja ekipa povprečnežev začela  premagovati ekipe, ki imajo v svojih vrstah posameznike z večjo vrednostjo na trgu, kot jo ima celotna prva enajsterica Leicestra. Kako jim je to uspelo? V veliki meri zaradi trenerjevega načina razmišljanja.

»Forenzični« način opazovanja, ki je vse postavil na glavo

Ranieri je kot izkušen trenerski maček v stilu Lindstromovega načina opazovanja in posvečanja pozornosti majhnim podrobnostim prerodil ekipo. Tako kot Lindstrom v stilu forenzika opazuje navade in način življenja potrošnikov, tako je tudi italijanski strateg opazoval način igranja in treninga svojih varovancev. »Vedno sem menil, da mora dober trener zgraditi ekipo na podlagi lastnosti igralcev,« je povedal za Daily Mail.

»Osamljen košček informacije skoraj nikoli ne pove dovolj, da bi lahko na njem zgradil primer ali razvil hipotezo, a združeni z ostalimi vpogledi in opažanji se podatki običajno združijo v rešitev, ki je podlaga za bodočo blagovno znamko ali posel,« je Lindstrom zapisal v uvodu svoje zadnje knjige. In ravno to je bila očitno tudi podlaga za angleškega prvaka v nogometu.

Temu je sledilo spremenjena formacija na igrišču, pri čemer so bile pozicije igralcev prestavljene tako, da so ustrezale njihovemu načinu igranja in razmišljanja. Ranieri se je na podlagi opazovanja in izkušenj tudi dobro zavedal, kaj je ena glavnih slabosti vodilnih angleških ekip – poškodbe, ki so posledice nepravilne kombinacije počitka in treninga. Če se spomnimo Lindstromovega pisanja o hitri prehrani, kjer se z raznimi dietami obsedeni Američani vrtijo v začaranem krogu (in angleške ekipe tradicionalno v krogu poškodb), je Ranieri z nekaj zdrave pameti preobrazil Leicester City v ekipo z res nenavadno majhnim številom poškodovanih. Res pa je, da so imeli v Angliji nezaslišana dva dneva odmora.

Osredotočenost na podrobnosti v vseh pogledih

In kaj imajo osredotočenost na podrobnosti in drobci podatkov opraviti z novopečenimi angleškimi prvaki? V bistvu precej. Še preden so se Lisice, kot imenujejo Leicester City, prebile v prvo angleško ligo, so se v klubu zavedali potenciala športne znanosti, ki bi lahko pripomogla k predstavam igralcev na igrišču. Igralci so tako imeli podatke posameznih tekem na svojih tabličnih računalnikih, vključno s posnetki in podatki o njihovem gibanju 10 sekund pred in 10 sekund po tem, ko so se dotaknili žoge. Klub je imel sicer že pred prihodom Italijana nadpovprečne kapacitete in filozofijo o telesni pripravljenosti. Nekdo je resnično dobro opravil svoje delo. Za angleško Prvo ligo razmeroma reven klub je s tem (očitno) uspel nadoknaditi tisto, kar bogati klubi počnejo z gorami denarja.

Tako kot je Lindstrom našel rešitev za podjetje Lego, ki je bilo blizu bankrota, je tudi Ranieri mali klub popeljal ne le na mesta, ki so varna pred izpadom, temveč kar do predčasnega naslova prvaka

Ali je Ranieri prebral Lindstromovo uspešnico? Morda. Je pa knjiga Small Data nedavno izšla tudi v slovenskem prevodu, naročite pa jo lahko tukaj.