• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Kaj sprememba Google SERP pomeni za SEO in organski promet?

Konec februarja je bil na MM blogu objavljen prispevek o nedavni Googlovi spremembi strukture SERP. V vmesnem času so nas spletne agencije obvestile, da se je nanje obrnilo kar nekaj strank, ki jih je zanimalo, kaj ta sprememba pomeni za njihovo poslovanje. Glede na to, da gre za zelo zanimivo temo, ki na noge dviguje tako spletne agencije kot spletne trgovce doma in v tujini, smo za mnenje zaprosili nekatere strokovnjake. V nadaljevanju preberite več o tem, kaj menijo o učinkih spremembe na organski promet.

Kam se pomikajo organski zadetki?

Google se je odločil med prve iskalne zadetke uvrstiti tudi 4. oglasno pozicijo, s čimer je organske zadetke postavil še nižje. Po poročanju moz.org (analiza temelji na njihovem naboru podatkov) je bilo pred spremembo SERP vseh iskanj, ki so vsebovala 4 oglasne pozicije, okoli 1 %, 18. februarja je ta številka narasla na 18,9 %, nekaj dni po spremembi, natančneje 23. februarja, pa so zaznali kar 36,4 % poizvedb, ki imajo na vrhu seznama zadetkov 4 oglase. V bran rezultatom vir navaja, da so med uporabljenimi poizvedbami predvsem takšne, ki naj bi bile predmet spremembe SERP, tako imenovane visoko komercialne poizvedbe, a med njimi je kar nekaj izjem, ki niso komercialne narave, pa kljub temu na vrhu vsebujejo 4 oglasne pozicije. To dejstvo odpira nadaljnja vprašanja, kakšen obseg iskanj je zares zajela nedavna sprememba SERP.

Tuji spletni viri (med njimi WordStream in Searchengineland) navajajo, da organski zadetki pogosto ne bodo več vidni na above the fold pozicijah, torej na delu zaslona, ki ga vidimo, brez da bi se pomaknili po strani navzdol.

Tej ugotovitvi lahko samo prikimamo, saj pri določenih poizvedbah ne opažamo zgolj tega, da so plačljivi oglasi premaknili organske zadetke nižje, temveč da včasih določene dodatne informacije (npr. Google Maps) izrinjajo organske zadetke precej pod »above the fold«, kot na primeru s spodnje slike, kjer smo s puščicami označili organske pozicije.

Matt Lawson iz Googla, ki je svoj pogled povzel na spletnem blogu searchengineland.com, pojasnjuje, da »takšna sprememba izboljšuje uporabniško izkušnjo na iskalniku Google ter omogoča konsistentno uporabo na mobilnih napravah, tablicah in namiznih računalnikih.«

Porajata se tudi vprašanji, kako uporabnik zaznava razliko med plačanim in organskim zadetkom ter kako pomembne so SEO aktivnosti lastnikov spletnih strani. Tudi na tej točki smo za mnenje vprašali strokovnjake.

Mario Frančešević, strokovnjak za performance marketing iz hrvaške agencije SeekandHit, vidi v spremembi še veliko izzivov in priložnosti. »Na spremembo ne gledamo preveč tragično – našim uporabnikom bomo vedno pomagali izkoristiti možnosti, ki jih ponujajo iskalniki, kot je Google. Ta sprememba pa pravzaprav kaže tudi na to, da fokus naročnikov nikoli ne sme biti usmerjen samo v en kanal.«

Miha Lavtar, direktor podjetja Optiweb, svetuje: »Podjetja se bodo morala bolj osredotočiti na kakovostno in relevantno vsebino, če želijo poskrbeti, da organski promet ne bo upadal, temveč naraščal. Z dobro in svežo vsebino, ki je zanimiva za naše stranke, posledično zajemamo vedno več ključnih besed oziroma tako imenovanih »long-tail« fraz, ki imajo malo iskanj in posledično majhno konkurenco.«

Kako lahko izmerite učinke spremembe na vaš organski promet?

Matej Kolšek, direktor uredništva in marketinga na Ceneje d.o.o., pravi, da je treba za osnovno prepoznavanje sprememb organskega obiska v Google Analytics primerjati obdobje pred in po spremembi. »Zanimajo vas morebitne spremembe, nastale po 19. februarju 2016, ko je Google uvedel 4 oglasne pozicije nad organskimi. Za še večjo natančnost poskusite izločiti letošnje povišanje vaše organske rasti obiska glede na prejšnje leto, da bosta grafa hitro primerljiva.«

»Če glede na prejšnje leto opazite znižanje organskega obiska po 19. februarju, vas je verjetno doletel 'efekt štirih oglasov',« dodaja Kolšek in svetuje, da podatke na tedenski ravni spremljate še naprej, saj se lahko manjše ali večje spremembe pojavijo šele v srednje- do dolgoročnem obdobju. Posledice so odvisne predvsem od tega, za katere ključne besede rangirate na Googlu ter kako se bodo vedli oglaševalci na teh istih ključnih besedah. »Bolj ko bodo z oglasi zasičili vaše področje ključnih besed, bolj verjetno se vam bo to poznalo na znižanem organskem obisku,« napoveduje.

Prispevek je bil prvotno objavljen na portalu Shopper's mind – sMind.