• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Mobilna telefonija: največji fenomen človeške tehnologije

»Še nobena tehnologija ni imela na nas takega vpliva. Mobilni telefon je najhitreje rastoči tehnološki fenomen v zgodovini človeštva: samo v treh desetletjih se je število naprav iz 0 povečalo na 7,2 milijardi aktivnih enot,« je dejal Kevin Kimberlin, član uprave Spencer Trask & Co. In res je tako.

Mobilne naprave, med katere uvrščamo pametne telefone, tablice, pametne ure ter tudi naprave, ki komunicirajo izključno z drugimi napravami in so v širšem del interneta stvari (Internet of Things), so že v zadnji četrtini leta 2014 presegle število ljudi na svetu. In danes jih produciramo kar petkrat hitreje, kot se veča naša populacija (v povprečju se vsako sekundo rodita dva otroka, kar letno predstavlja 1,2-odstotno rast).

Pri tem je število naprav, ki komunicirajo samo z drugimi napravami, 250 milijonov. V primerjavi s tistimi, ki so v naši neposredni uporabi, je njihov delež še vedno relativno majhen. Ker pa tovrstne naprave vse bolj uporabljamo v zdravstvu, pametnih sistemih v domovih in avtomobilski industriji, je pričakovati, da bo tudi ta številka v prihodnje skokovito narasla. 

Kljub temu pa enormna številka 7,2 milijarde – kjer so v prevladi pametni telefoni – še ne pomeni, da ima telefon v lasti čisto vsak zemljan. Kar več kot polovica svetovne populacije ga zaradi slabšega ekonomskega položaja še vedno nima. Tako si lahko le predstavljamo izjemno rast in potenciale svetovnega trga, ki bo skladno z napredkom prej ali slej na voljo tudi mobilnim proizvajalcem in oglaševalcem. 

Vse bolj so zanimive tudi primerjave o tem, ali uporabniki do interneta raje dostopamo preko mobilnih naprav ali osebnih računalnikov. Tudi tu mobilne naprave vodijo! Že dve leti nazaj je ComScorova raziskava pokazala, da uporabniki v ZDA do spleta pogosteje dostopajo preko mobilnih aplikacij (predvsem na račun Facebooka). Prav tako so že takrat, zopet v ZDA, po napravah prednjačile mobilne.

Najbolj sveži podatki razkrivajo razmerje 11,3 odstotka proti 10,6 odstotka (»mobile only« vs. »desktop only«), medtem ko večina uporabnikov oz. kar 78 odstotkov do spleta dostopa na več napravah hkrati (»crossplatform«).  Tudi tej statistiki so napovedane zanimive spremembe – razvoj mobilnih naprav naj bi namreč poskrbel, da bodo v naslednjih dve ali več letih prevladali »mobile only« uporabniki.

Kaj se nam obeta? Že v letu 1985 je bil v časopisu Time objavljen zanimiv prispevek, ki je napovedal konec prenosnim računalnikom. Glavna razloga za to naj bi bila predrage cene delov oz. surovin ter nišni tržni delež oziroma premajhna ciljna skupina. V času pred komercializacijo interneta so namreč predvidevali, da jih ljudje nikakor ne potrebujemo na vsakem koraku. V letu 2016 se s to trditvijo ne bi mogli manj strinjati!

A vendar se je, ironično, prodaja računalnikov res upočasnila. Temu seveda niso botrovali razlogi, navedeni v Timesu. Ravno nasprotno, glavni »krivec« je mobilna telefonija, saj mobilni telefoni vztrajno prevzemajo prednost na trgu.

Podrobneje o dostopanju do spleta preko mobilne tehnologije in kakšen vpliv bo imela na digitalno oglaševanje, pa v naslednjih delih.

Prispevek je bil prvotno objavljen na blogu podjetja iPROM.