• Facebook
  • Twitter
  • RSS

Odkliknimo spletno nasilje nad ženskami

Pristop je za Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS zasnoval družbeno odgovorno komunikacijsko akcijo, ki obravnava spletno nadlegovanje kot obliko nasilja nad ženskami.

Kratek opis akcije: Akcija temelji na številnih neprijetnih statistikah. Vsaka četrta najstnica v Evropi je že doživela spletno ustrahovanje in trpinčenje. V Sloveniji je po podatkih najnovejše raziskave vsaj eno obliko spletnega nadlegovanja že doživelo 56 odstotkov učenk zadnjih treh razredov osnovne šole in 65 odstotkov dijakinj. Takšno védenje je po besedah pobudnikov botrovalo k nastanku akcije »Odklikni«, ki nagovarja ženske in mladostnice, da kritično premislijo o vsebinah in osebah, ki jih srečajo na spletu. »Povezali smo se z mladinskim filmom Gajin svet, ki neposredno naslavlja dano tematiko in skupaj z igralci (ambasadorji) ustvarili televizijske oglase. Ti z mehaniko nad-sinhronizacije plastično prikazujejo pasti interneta in zastavljajo temeljno vprašanje: kdo je zares na drugi strani?« so povedali v agenciji.

Osnovna vizualna podoba vključuje ilustracije mladih v raznolikih situacijah, ki lahko privedejo do zlorabe na spletu, grafično sporočilo pa je nadgrajeno z zapisom, ki deluje kot poziv h ukrepanju. Na interaktivnem spletnem mestu so zbrali ključne vsebine akcije in mobilno aplikacijo Odklikni, ki je namenjena prepoznavanju različnih vrst spletnega nasilja.

Elementi akcije: televizijski oglasi, zunanje oglaševanje, tiskani oglasi, spletni oglasi, družbena omrežja, mobilni filter, odnosi z javnostmi, promocijska darila, sponzorska umeščanja, horeca, prodajna mesta

Predstavnice naročnika: Mojca Kambič, Maruša Gortnar, Sara Slana in Sonja Robnik

Direktorica projekta: Petra Muth Zupanc

Vodja projekta: Katja Grosman

Tekstopisec: Žan Žveplan

Oblikovalka in ilustratorka:Barbara Podlogar

Režiser: Peter Bratuša

Produkcijska hiša: Felina Films

Medijska agencija: Pristop Media, D'Agency

Odnosi z javnostmi: Alenka Jakomin in Vanja Vodenik

Trajanje akcije: od septembra 2018 do novembra 2019

Avtor: Pristop
Naročnik: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS

Oceni